Преносимо: „Блиц“

ОЛИМПИЈАДА И ДРУГИ СВЕТСКИ РАТ

Пише: Мехо Омеровић, народни посланик СДПС

 

Србија је земља у којој 2012. још није завршен Други светски рат! Иако је историја дала суд о томе, као да би неки тај рат да представе као Олимпијске игре у којима важи Кубертеново правило: важно је учествовати! Е,  па није било само важно учествовати! Од пресудне важности је ко је на којој страни. Тако је један министар, који нема конкретно задужење у Влади, сам себе задужио да присуствује откривању спомен-плоче човеку који је од првог дана Другог светског рата на простору Санџака учествовао у том злу и то на страни окупатора.

После десетак година оспоравања и минимизирања јединог стварног народноослободилачког покрета, а то су НОВ и партизани на челу са Титом, последњих година је постала мода да се, без обзира на правоснажне судске пресуде, сарадници окупатора проглашавају антифашистима! Нигде у цивилизованој Европи неко ко је служио Хитлеру није проглашен антифашистом или су му одаване почасти! Само у србији! Одговор треба тражити у законима о  изједначавању четника и партизана односно о рехабилитацији. Од тих дневно-политичких и интересних закона отворена је Пандорина кутија. Почело је утркивање, ко ће више злочинаца и сарадника окупатора у рату из редова сопственог народа превести на страну победника и прогласити их антифашистима. Све је то требало радити у присуству значајног функционера, уз подршку медија, удружења… Зато смо гледали једног министра прошле године који полаже венце на месту где је убијен Дража Михаиловић, а ове године другог који присуствује откривању спомен-плоче Аћиф-ефендији. Сутра ће неко обележити неко место или одати признање неком хортијевцу, балисти…

Зато је добро што је Влада Србије хитно реаговала и наложила министарствима правде и културе да испитају случај и покрену иницијативу да се склони спомен-плоча Аћиф-ефендији у Новом Пазару. Посебно охрабрује одлучност Владе да не подржи оне који су сарађивали с Хитлером и били на страни окупатора, и да не дозволи глорификовање људи који су одговорни за злочине и којима су додељивани ордени нацистичке Немачке. Тако ћемо показати да смо зрели као друштво, да имамо исти третман према онима који су стали на страну окупатора. Најважније је што ћемо тако спречити фалсификовање најсветлијих страница историје Србије и њено прилагођавање дневно-политичким и страначким интересима. То је и једини начин да не скрнавимо огромне жртве које су пале у борби против фашизма!