САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 855056Укупно посета:
  • 2640927Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ИДЕ ЧЕТА ПАРТИЗАНА…

У петак, 10. августа, у подножју планине Кукавице, у Вучју крај Лесковца, одржана је традиционална прослава бораца и народа у част тог истог дана 1941. године кад је дубоко у масиву шумовите планине Кукавице основан чувени партизански одред.

Напредни и родољубиви становници са лесковачког и врањског подручја формирали су, под руководством Комунистичке партије, јаку формацију која је одмах ступила у окршај са окупатором и низом злогласних квислиншких снага и успелa да ослободи територију, посебно Лебане и Власотинце, уведе органе народне власти, организује живот, почну да скупљају помоћ за фронт и обезбеде негу рањеницима.

Тим поводом је у Вучју, испред споменика партизану, говорио председник Републичког одбора СУБНОР-а Србије проф.др Миодраг Зечевић, посебно наглашавајући развојни пут Кукавичко-лесковачког одреда који је имао изузетно велики значај за укупан народноослободилачки покрет и устанак у том делу Србије и у сламању окупаторских снага и њихових верних и постојаних савезника и у многим приликама најсвирепијим егзекуторима из редова колаборациониста. Њихови потомци и фалсфикатори историјских чињеница упорно у овом времену, посебно после оног 5.октобра и нових, како кажу, демократских власти, настоје да четништво, издају и злочине изједначе са часном партизанском борбом за слободу и свугде у свету поштовани антифашизам у Србији припишу онима који су током Другог светског рата били на супротној страни од антихитлеровске савезничке коалиције.

Председник СУБНОР-а Србије је изразио уверење да ће нова власт у нашој држави кренути, како и сама истиче, путем одбране тековина антифашизма и оставити стручњацима да се баве, уколико је потребно, евентуалним недоумицама из прошлоста, а да она, власт, поклони пуну пажњу отварању нових и обнови у приватизацији опљачканих привредних објеката, којих у лесковачком крају има безброј, па на тај начин створи услове за нормалан живот младој генерацији жељној посла.

На Споменик партизану положени су венци и цвеће борачких организација, потомака и многих становника региона. А импозантни хор ”Невен” из Лесковца, под управом професора музике Србиславе Полић, извео је сплет популарних и атрактивних партизанских песама попут химне СУБНОР-а ”Партизан сам, тим се дичим” и ”По шумама и горама наше земље поносне иду чете партизана…”.

У Вучју је, поводом празника, одржана и веома успела и посећена трибина на којој је доктор историјских наука Мирољуб Васић говорио о четницима Драже Михаиловића и народноослободилачкој и партизнској борби у Другом светском рату, о идеолошкој и политичкој исфорсираности правне рехабилитације доказаних сарадника и егзекутора фашистичке окупаторске армаде и посебно снимања, као пропагандне акције, серија о Равној гори о трошку народа из претплате коју скупља РТС и на основу сценарија стручно недоказаних појединаца.

У Вучју је делегација посетила и једну од првих електричних централа у Европи са почетка 20.века, где је, инаће, почетком 1941, у самом подножју Кукавице, одрћнао војно саветовање партзизана као припрема за оружане борбе.

У Лесковцу, у Градској скупштини, председник СУБНОР-а Миодраг Зечевић и Чланови Председништа Мирољуб Васић и Душан Чукић разговарали су са чланом Градског већа др Миодрагом Костићем о даљој сраадњи, а потом одговарали и на питања новинара.

У СУБНОР-у Лесковца вођен је посебан разговор, а председник Хранислав Ракић обавестио је о потезима и акцијама борачке организације и о даљим плановима насталим и на иницијативу Републичког одбора. У питању су, пре свега, омасовљење потомцима бораца, пријатељима, антифашистима, млађим људима, затим заштита породица које су страдалници квислинга у Другом светском рату, а и побољшање материјалног статуса организације захваљујући знатној имовини који су други стекли на незаконит начин отимајући од Савеза бораца.

              

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Вучје, Лесковац

  • Lune каже:

    LESKOVAC – Uoči Dana pobede nad fašizmom nepoznate osobe tokom noći su navukle crnu kesu za đubre na glavu spomenika narodnom heroju Milentiju Popoviću u leskovačkom naselju Dubočica.

    Na crnoj kesi je postavljen plakat na kome piše:”Nećemo spomenik i ulice komunističkih ubica Srba i pravoslavlja”. Na postamentu spomenika takođe su zalepljeni plakati na kojima se, kako se navodi, zahteva istina o komunističkim zločinima u Leskovcu i Srbiji i traži se pravda za žrtve.

    Takođe se zahteva da se na tom istom mestu u naselju Dubočica izbaci “ruglo” od spomenika i postavi obeležje osnivaču srpske države Stefanu Nemanji koji je inače osnovao Leskovac, nekadašnju Dubočicu. Policija je izvršila uviđaj i traga za počiniocima. Stanari okolnih zgrada naveli su da nije prvi put da je spomenik oskrnavljen.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.