САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 803661Укупно посета:
  • 2528668Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ОСТВАРЕНИ ИДЕАЛИ ХРАБРЕ МЛАДОСТИ

Хладног 4. децембра 1943. године немачки фашисти, потпомогнути муслиманском милицијом и четницима, почеле су Шесту непријатељску офанзиву која је требало да буде највећа антипартизанска акција. Спречавајући надирање непријатељским снагама, бранећи рањенике и болницу у самом граду Пријепољу, херојски су гинули борци Прве шумадијске бригаде, Друге и Треће пролетерске, Друге далматинске, Четврте и Десете крајишке, Милешевског, Пријепољског и Пљеваљског одреда. Остали су крај хучног Лима на Соколици и Градини крај болнице од које су данас спомен зидине.

Мноштво делегација СУБНОР-а из Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине као и бројни житељи Пријепоља положили су венце и одали пошту погинулима.

У име СУБНОР-а Србије скупу се обратио Милић Вукић, заменик председника Окружног одбора СУБНОР-а за Ужички округ који је говорио и у име председника СУБНОР-а Србије Душана Чукића истакавши да је 70 година трајања СУБНОР-а Србије довољан знак слободи и слободарству. У име општине Пријепоље, председник Драгољуб Зиндовић је између осталог рекао:

„Поруке и поуке пријепољске епопеје уклесане у бронзи и камену и сећањима преживелих ратника треба да буду пример младим генерацијама. Највреднија порука као траг и посвета палим остала је забележена фотоапаратом. На фотографији из 1945 године налази се запис са рушевина старе болнице, на развалинама тек прохујалог рата, на зиду једне болничке собе у кречу и малтеру било је исписано – Ваши идеали братство, једнакост и слобода су остварени “.

На многољудном скупу изведен је и пригодан програм посвећен херојима Пријепољске битке.

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
14°
Mostly Cloudy
05:0120:08 CEST
WedThuFri
min 13°C
18/12°C
19/13°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.