Пријепољска битка

ПОРУКА НИКОЛИЋУ И ДАЧИЋУ

Дана 4. децембра 1943. године догодила се Пријепољска битка, у којој су Друга пролетерска (српска) бригада, Прва шумадијска бригада и део Треће санџачке бригаде зауставиле продор Немаца према Пљевљима, где се налазила      партизанска болница са 4.000 рањеника.

Историја је забележила Пријепољску битку као једну од најтежих битака Народноослободилачког рата, у којој је на веома малом простору и у једном дану, погинуло више од 360 бораца, а рањено око 400. Деценијама, сваког 4.децембра, преживели борци Пријепољске битке са грађанима Пријепоља одржавали су комеморацију погинулим борцима и на спомен-костурницу и споменик полагали венце, евоцирајуући успомене.

Тога дана у свим школама Пријепоља први час био је посвећен том историјском дану.

Данас још живи борци Прве шумадијске бригаде и учесници Пријепољске битке Славка Павловић-Радосављевић из села Крћевац, Богдан Ризнић из села Бања код Аранђеловца, Милунка Станојловић-Јовичић из села Даросава и Јанко Крстић из села Велики Борак апелујемо на председника Републике Србије, Томислава Николића, председника Владе Србије Ивицу Дачића и уредништво медија да се Пријепољска битка не избрише из историје.

(Објављено у „Политици“)

                                                                                       Јанко Крстић-Павко,

                                                                                                               Београд