САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 863350Укупно посета:
  • 2654600Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

СУБНОР  ЈЕ  УВЕК  БИО НА  ПРАВОЈ  СТРАНИ

СУБНОР Србије, многољудна организација са антифашистичким стажом признатим и широм света, баштиник свугде уважаване народне ослободилачке борбе и победе над нацистима хитлеровске армаде у Другом светском рату, увек је био на правој страни.

Ово је, између осталог, још једном потврђено на седници Председништва СУБНОР-а, у чијем је раду, у Београду, учествовао и министар у Влади Републике Србије Александар Вулин.

ШИРОК  ЗАЈЕДНИЧКИ  ФРОНТ  АНТИФАШИСТА

 Вршилац дужности председника СУБНОР-а Србије, Душан Чукић, рекао је да СУБНОР Србије има преко 100.000 чланова:

”То су, пре свих,  негдашњи борци за слободу нашег народа, храбри партизани, део светске антихитлеровске коалиције, али и њихови потомци, поштоваоци. сви људи добре воље, широки фронт антифашиста, многобројне придружене организације које су у СУБНОР-у, прихватајући опште принципе, видели место за заједништво изатражили да буду колективни члан велике и уређене организације неоптерећене идеолошким стереотипима и дневном политиком”.

СУБНОР-у широм Србије приступају школарци, студенти, млади радници, бивши војници који су у разним добима бранили часно слободу своје земље – они су, посебно у пригодним приликама, у првим редовима, не тражећи непостојеће привилегије, исказујући искључиво жељу да заједно са старијом генерацијом допринесу бољитку Србије.

Последњу деценију су ”але и вране” устале у намери да уклоне СУБНОР са друштвене и политичке сцене, али тај покушај није, као што неће и убудуће, никоме успети.

Акције и потезе масовне борачке организације Србије упорно заобилазе такозвани централни медији у Београду, али локалне редакције показују професионалну етику и не избегавају објављивање вести о догађајима  те врсте у својој средини. То је и разумљиво тим пре што у Србији нема места у којој не постоји општински, градски или окружни одбор са делатношћу у корист општег интереса и напретка.

НЕМА  ВИШЕ  ПРЕКРАЈАЊА  ИСТОРИЈЕ

СУБНОР Србије ће наредних месеци посебно бити укључен у активности поводом седамдесетогодишњице завршетка Другог светског рата. Сви чланови организације, на читавој територији државе, учествоваће у остваривању програма који ће бити прилагођени свакој средини.

О томе је на седници Председништва СУБНОР-а Србије говорио и министар у Влади Републике Србије Александар Вулин:

”Наша држава би се тешко могла да појави у свету да није било антифашистичке борбе чији је баштиник СУБНОР Србије. Вама је свугде обезбеђено почасно место, према томе и нашој земљи. Ви сте увек били на правој страни. И ако нешто од нас који нисмо огромни треба да уче они велики, онда је то како никад и у већини нисмо се налазили у погрешном делу и у мањини кад су част, достајанство и слободарство у питању”.

Министар Вулин је нагласио да је Србија поносна на своју историју и одао пуно признање СУБНОР-у за делотворан рад.

”Биле су године кад се није антифашизам смео и да помене, народни хероји и други носиоци одликовања за отаџбину морали су да се крију. Прошла су та времена, прекрајање историје више не може проћи”.

Министар у Влади Републике Србије рекао је још на седници Председништва СУБНОР-а Србије:

”Наша земља жели у ЕУ, али се ви, чланови борачке организације, налазите у друштву слободних европских држава још од пре 70 година због тога што сте, неки од вас, извојевали то победом над великим злом фашизмом. Да није вас, не бисмо били на бољој страни света”.

”Не прескачемо датуме из Првог светског рата, тако нећемо узоставити ни један догађај из других периода славне прошлости због поруке да су у овој земљи живели, и још живе и живеће, храбри и честити људи који су увек били на правој страни света” – закључио је министар Александар Вулин на седници Председништва СУБНОР-а Србије.

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Признање

  • pedjaza каже:

    Osnovan kao savez boraca, neposrednih učesnika NOR-a, SUBNOR je vremenom postao organizacija mnogo šireg dijapozona. Pristupali su mi članovi porodica i potomci boraca, pripadnici oružanih snaga, ali i drugi poštovaoci NOR-a i antifašisti. Tako danas i posle 70 godina od završetka Drugog svetskog rata, kada je broj preživelih boraca jako mali, SUBNOR ima ogroman broj članova i deluje vrlo aktivno kako u domaćim, tako i u međunarodnim razmerama.
    To je dokaz da je naša zemlja zaista bila na ispravnoj strani u Drugom svetsku ratu, na strani Antifašističke koalicije i da je, uprkos brojnim pokušajima revizije istorije, SUBNOR odigrao značajnu ulogu u očuvanju istine.
    Ma koliko se retrogradne snage, koje zastupaju ideologiju kvislinških pokreta, trudile da minimiziraju doprinos NOVJ u slamanju fašizma, a istaknu svoje uzore, niko ozbiljan ne može prihvatiti njihovu verziju istorije. Stoga takve snage mogu ostati samo u domenu uskih okvira svojih poraženih profašističkih ideologija.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.