ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ О ЦАРУ ДУШАНУ

У организацији СУБНОР-а Града Врања, као промотера, у препуној великој сали Дома војске у Врању одржана је прва промоција књиге о цару Душану под називом „ЦАР ИЗМЕЂУ НЕБА И ЗЕМЉЕ“, ауторке Светлане Миловановић. У име промотера присутнима се обратио председник СУБНОР-а Врања бригадни генерал Зоран Лубура рекавши да је свим члановима Савеза удружења бораца народноослободилачких ратова Града Врања, веома драго што је нашем удружењу указана част да прво представљање – промоција ове изузетно вредне књиге буде у Врању. Он је истакао да је ауторка овом књигом отргла од заборава важан део наше средњовековне историје којом ми Срби треба да се поносимо.

О књизи је говорио проф др Милоје Пршић, пуковник у пензији, истакавши да је ово роман који је заслужио историју као тему јер је достојан и достојанствен однос према нашем народу и важних догађаја у историјском памћењу.

Ауторка романа Светлана Миловановић је, одушевљена препуном салом Дома војске, казала дa ми срби не смемо заборавити ни један део своје историје, посебно из средњег века која је за дивљење, а скрајнута је са нашим образовним институцијама. Оваква окупљања доприносе култури сећања и незаборава српске историје а сам цар Душан мора бити уврштен у наш образовни програм. Ми се требамо поносити нашом средњевековном историјом.

Медијатор разговора био је виши архивиста Мирољуб Миша Стојчић.

У пратећем делу програма наступиле су ученице основне школе 1. мај из Вртогоша Кристина Стошић и Ивана Станковић.

У оквиру промоције књиге организована је и посета Клубу бораца СУБНОР-а Врања „Историја за незаборав“. Клуб је гостима представио Мирољуб Стојчић, председник Скупштине СУБНОР-а Србије, а уручио им је и брошуру „Водич кроз клуб бораца СУБНОР-а Врања“, аутора професора историје Ненада Стојиљковића. Ауторка књиге Светлана Миловановић, одушевљена уређењем Клуба и садржајем паноа из свих историјских раздобља Србије, понудила је стручну помоћ у даљем раду СУБНОР-а.

ГО СУБНОР-а Врања

31.08.2023.