САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 849514Укупно посета:
 • 2632290Укупно прегледа:
 • 1Тренутно посетилаца:

ДОЖИВЕЛИ СМО НОВИ ЗЛОЧИН

У Вранићу се догодио нови злочин равногораца много већи и много болнији од онога из децембра 1943.године. Поново су поклане и убијене све жртве из те ноћи ужаса а са њима и сви ми, потомци тих часних и невиних мученика.

Тај злочин извршио је виши суд у Београду уз помоћ и подршку реинканираних крвника и џелата којима су фалиле само каме за појасом и реденици на грудима – стоји у саопштењу Удружења „22. децембар“ из Вранића крај Београда.

У име правде којој ви не припадате, у име части коју ви немате, у име истине коју нисте хтели, а нисте ни смели да чујете, у име Удружења ”20. децембар” из Вранића, у име крвавих колевки, силованих девојака, у име Друговца, Рајковца и свих невиних жртава четничког лудила и терора и на крају у своје име и у име моје породице у којој су Дражини крвници поклали 10 чланова породице ја питам Вас и власт, питам историчаре попут Бојана Димитријевића, Момчила Павловића и њима сличних, питам Оливера Антића, Вука и Шешеља, Вучића и Николића, питам целу Србију:

После овог срамног чина рехабилитације вође равногорског покрета какав статус имају хиљаде невиних жртава широм Србије које су страдале од те Дражине “часне” и “поштене” војске?

Ако је равногорски покрет антифашистички да ли су ове жртве и овај народ Вранића, Друговца и осталих места Шумадије и Србије били припадници тих фашистичким снага па су их четници због тога тако систематски уништавали и клали?

Молим историчаре да ми кажу колико је равногораца изгинуло од новембра 1941. године па до краја рата у борбама против фашиста, не рачунајући борбе против НО Војске и партизана?

Ако Дража у октобру 1943. године, изда наређење својим официрима и командантима на терену да (парафразирам) раде према ситуацији како би терен од Космаја па до Београда био очишћен од комуниста, од тих како он каже бандита и пробисвета а његови команданти након само 2.месеца покољу и сатру читаве породице невиног народа у Вранићу да ли и он сноси одговорност за тај злочин. Не заборавите да је покољ народа у Вранићу извршио Авалски корпус, дакле регуларна јединица равногорског покрета, или ће те можда и то неком судском одлуком да оспорите и поништите.

Да ли знате поштовани историчари ,бар једно име кажњеног или расчињеног официра те Дражине братије који су клали и убијали народ у Вранићу и Друговцу. Ја знам оне који су награђени од више команде за тај злочин.

Да ли ви мислите да је могуће једном изнуђеном и на лажима заснованом судском одлуком, избрисати памћење овом народу, поништити патње и зацелити ране које још боле и пеку. Да ли верујете да можете испрати мозак огромној већини народа у Србији који зна истину?

Ако суђење из 1946. године није било фер и коректно, ако Дражи није дата могућност да се брани од оптужби, молимо Вас да ми неко одговори да ли су четници дали могућност овом народу и овој деци у Вранићу да се бране или су их поклали мучки и на спавању?

По којој то судској одлуци су осуђени на смрт и уништење и зашто? Да ли само због тога што су имали некога од својих најмилијих у редовима НО Војске широм тадашње Југославије?

Да ли је био грех борити се за слободу своје земље, па  је требало казнити и сатрти и породице тих првобораца и ратника?

И сасвим на крају желим да кажем крајње добронамерно да су у великој заблуди сви они који мисле да се овом срамном пресудом може доћи до тог све српског измирења. Обичан народ се измирио још 1945 и 1946 године и никакво друго измирење није било потребно нити је могуће.

Покушај да се измире џелати и жртве је практично немогуће извести. Ви хоћете да измирите Веселина Кузмановића са Драгомиром Пантићем, Воју копилана са Бошком Јоксићем, Минду из Јасенка са Катарином Илић, бебом у колевци, Милорада Судимца са Душаном Ђорићем, и тако даље и тако даље. Па то је, господо суци и господо помагачи, ван сваке здраве памети и разума.

Свако ће од нас за собом оставити траг какав је заслужио. Убеђен сам да сви они који су учествовали у доношењу овакве срамне и нечасне судске пресуде сваког јутра које осване могу у огледалу видети саучесника у овом новом злочину који су починили над овим невиним жртвама четничког лудила и терора и над нама њиховим потомцима. Стали сте,раме уз раме, са крвницима и кољашима и то вам, убеђен сам, покојљења неће опростити.

Од Вас ништа више не тражимо и не очекујемо. Ви сте продали свој образ и своју част онима који су то одавно изгубили негде на стазама беспућа и безумља, остављајући за собом крваве трагове злочина над сопственим народом, а сад преко Вас постадоше патриоте и ослободиоци. Ви не заслужујете ни покајање ни опрост. У својој заблуди и тренутном самољубљу ви не можете осетити наш бол и наше огорчење.

Због тога ћемо Вас оставити, да славите оно, због чега би требало да се стидите.

Удружење „20.децембар“ Вранић,

председник Владан Пантић

Print Friendly, PDF & Email

3 реаговања на Протест Вранића

 • Lune каже:

  Kurir,Telegraf,Informer nece da prime, ako prime nece da objave, mediska cetnicka blokada je aktivna !
  “pomaze bog” Milorad Vukojičić (1917-1945), zvani Maca (deminutiv od “macola”) ili Pop koljač, je bio crnogorski četnik i sveštenik Srpske pravoslavne crkve koja ga je proglasila za sveca 2005. godine. Rođen je 1917. godine u Pljevljima. Poslije Bogoslovije u Sarajevu rukopoložen je za đakona i sveštenika 1940. godine. U drugom svjetskom ratu je bio pripadnik četničkih snaga, koje su bile u službi okupatora, prvo fašističke Italije, a potom nacističke Njemačke. Prema svjedočenjima, pop Milorad Vukojčić je bio egzekutor četničke crne trojke koja je klala i ubijala civile u Pljevljima, često žene i đecu, porodice partizanskih boraca. Noću, između 6. i 7. aprila 1944, u vrijeme njemačkoga garnizona u Pljevljima, Vukojčićeva „crna trojka“ je krenula u hapšenje žena partizana i simpatizera pokreta otpora.

  • Lune каже:

   Парастос 80.000 страдалих у Спомен-парку Јајинци, 19. маја у трећу недељу по Васкрсу – Жена Мироносица и зашто смо незадовољни?
   Шта нам се није свидело? Ове године парастосу није присуствовао Патријарх, као претходних година, ни заменик Његове светости, викарни епископ Атанасије (Ракита), такође, као неких минулих година, нити по слободној вољи било који епископ сабран у Београду уочи редовног пролећног заседања Светог Архијерејског сабора, који је почео са радом 21. маја.
   Отац Владимир Калезић каже да су многи архијереји позвани, али да се нико није одазвао. То је збиља било тужно. Ми, парохијани храма Светог Кирила и Методија, схватили смо изостанак наших преосвећених владика и Његове светости као отуђеност од свете обавезе заједнице живих у односу на град упокојених. Осетили смо велику усамљеност и нисмо могли да разумемо тиху увреду нечињења нанету пострадалим душама на највећем српском стратишту после Јасеновца.
   Волели бисмо да као једна од многих заједница верних добијемо званичан одговор зашто су се наши архијереји ове године оглушили о овај Дан, тако важан не само за нашу локалну цркву и локално насеље

 • pedjaza каже:

  Ne mogu se stideti oni koji obraza nemaju. Razularene grupe pobornika četničkog pokreta Draže Mihailovića već danima slave odluku Višeg suda u Beogradu o rehabilitaciji njihovog voljenog đenerala.
  Nemaju oni osećaj ni za jednu nevino stradalu žrtvu. Fašistički sluga i koljač sopstvenog naroda im je toliko drag, da od silne dražesnosti ne vide dalje od svog nosa. Likuju i raduju se nad tragedijom koja je učinjena velikom broju nevinih žrtava. Milije su im laži o nemilosrdnom zlikovcu i krvoloku, od krvave i bolne istine. Onaj ko je bio poražen u ratu još davne 1945. godine, proglašen je pobednikom u miru, 70 godina kasnije. Živih partizana i svedoka koji se sećaju tog vremena ima još uvek. Istina malo, ali ih ima. Onih kojima je od strane četnika ubijen neko blizak (otac, majka, brat, sestra itd.) ima više i biće ih bar još narednih 20 godina.
  Sudskom odlukom se istorija nikada nije mogla promeniti, pa neće moći ni sada.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.