ПРВИ НОВЕМБАР – ДАН СЛОБОДЕ

Поводом Првог новембра дана ослобођења града и ове године је организовано низ манифестација којима су у Сремској Митровици обележени дани победе како у Првом тако и у Другом светском рату. Делегација града је положила цвеће на Споменик ослободилаца 1944. који се налази испред Железничке станице. Потом су представници Амбасаде Руске Федерације, Амбасаде Белорусије и председник СУБНОР-а АПВ Јово Барошевчић положили цвеће на гроб пилота Црвене армије и хероја Гушје.

У част свих који су дали своје животе за слободу нашег града  представници Града Сремске Митровице, Војске Србије, СУБНОР-а АП Војводине представници амбасада Русије, Белорусије, Бугарске, представници преко тридесет борачких удружења из многих места Србије су положили  венце и цвеће на Спомен костурницу војника погинулих у Првом светском рату, као и на гробницу ослободилаца 1944. године на митровачком Спомен гробљу. После интонирања химни Руске Федерације, Републике Белорусије, Републике Бугарске и Републике Србије присутнима су се обратили председник СУБНОР-а АП Војводине Јово Барошевчић и градоначелница Сремске Митровице Светлана Миловановић. Програм је водила Сандра Штетина.

Након полагања венаца у јединственом амбијенту  археолошког локалитета Царска палата отворене су изложбе „На ивици победе“ изложба плаката из Великог отаџбинског рата 1941-1945. Државног централног музеја савремене историје Русије, у сарадњи са Руским домом из Београда и изложба макета „Од пораза до победе 1941-1944” Макетарског клуба „др Владимир Алексић“ из Панчева.

Потом су се присутнима  обратили Зоран Мишчевић заменик начелника за културу и спорт Града као и др Георгије Енгелхарт представник Руског дома из Београда који је после пригодног обраћања отворио изложбе. У музичком делу програма публици се представио хор Српско-грчког пријатељства „Ирида“ под управом Александре Гаруновић, програм је припремила и водила Јасна Арбанас.

Током дана делегација СУБНОР-а Месне заједнице Лаћарак је положила венце на Спомен бисту народног хероја Милана Корице Ковача у центру Лаћарка, Спомен плочу палим борцима и жртвама фашистичког терора 1941-1944. у холу Дома културе у Лаћарку, Споменик палим борцима и жртвама фашистичког терора 1941-1944. у центру Лаћарка, Споменик „Крило” посвећен југословенским и совјетским пилотима и на Спомен костурницу ослободилаца Лаћарка 1944. на Новом гробљу у Лаћарку.

На крају дана у Галерији Лазар Возаревић одржана је промоција књиге под „Под жутом траком” аутора Андреја Деака. О књизи су говорили Барбара Панић, историчар уметности која ради у Јеврејском историјском музеју у Београду, потом Радован Сремац, археолог, виши кустос у Музеју наивне уметности „Илијанум “ у Шиду, Миљан Гарчевић, историчар, професор у ОШ Добросав Радосављевић „Народ”  из  Мачванске Митровице и Маријан Кубик, историчар, секретар СУБНОР-а АП Војводине и града Новог Сада.

Звуцима клавира вече су употпунили ученици Музичке школе „Петар Кранчевић” Леон Жарко и Исидора Гроздановић у класи професорице Маргарите Вујовић. Програм је написала и водила Јасна Арбанас.

1.11.2022