Пут у будућност

 

БЕОГРАД ПОСТАЈЕ ВЕЛЕГРАД

Савски трг ће бити потпуно нов трг, пешачка зона. Саобраћај ће ићи по ободу трга, и трамвајски и аутомобилски. То ће бити зелена зона са више стотина стабала“, рекао је заменик градоначелника Горан Весић за Танјуг и додао да ће се на Савском тргу налазити споменик оснивачу средњовековне српске државе Стефану Немањи висок 21 метар, који ће бити највећи споменик у Србији и један од највећих на Балкану.

Наредних недеља почиње реконструкција фасаде на згради некадашње зелезничке станице која ће постати музеј, рекао је Весић и додао да је у плану и реконструкција фасаде на згради поште у Савској улици која је некада била једна од најлепших фасада у Београду.

Навео је и да ће се на Савском тргу у будућности укрштати две линије метроа – прва која иде од Макишког поља до Миријева, чија изградња почиње 2020. године, и друга од Творничке улице у Земуну до Устаничке улице.

„С обзиром да ће се на Савском тргу укрштати те две линије метроа, да ће трг бити велика пешачка зона, да ће имати споменик Стефану Немањи, да ће се у близини, на простору Београда на води, налазити нови централни парк, нове улице као што је Булевар Вудроа Вилсона… Савски трг ће постати један од нових градских центара јер Београд је довољно велики град да не мора да има само један центар већ може да их има више и имаће их“, додао је Весић.

Рекао је да је на седници Комисије за планове Министарства грађевинарства, одржаној 20. маја, усвојено коначно решење изгледа Савског трга чиме су решени сви детаљи везани за тај пројекат који подразумевају позицију улаза у станице метроа, тачну позицију споменика Стефану Немањи и коначно дефинисане све зелене и пешачке површине које су саставни део трга.

„Важна измена у пројекту у односу на првонаграђено конкурсно решење јесте да ће трамвајске шине бити измештене по ободу трга, што је веома важно за безбедност пешака, али и за сам изглед и функционисање трга“, појаснио је Весић.

Он је додао да ће плато испред зграде некадашње железничке станице, на коме ће се налазити споменик Стефану Немањи, бити место где ће моћи да се одржавају догађаји.