САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 850407Укупно посета:
  • 2633820Укупно прегледа:
  • 3Тренутно посетилаца:

 

БЕОГРАД ПОСТАЈЕ ВЕЛЕГРАД

Савски трг ће бити потпуно нов трг, пешачка зона. Саобраћај ће ићи по ободу трга, и трамвајски и аутомобилски. То ће бити зелена зона са више стотина стабала”, рекао је заменик градоначелника Горан Весић за Танјуг и додао да ће се на Савском тргу налазити споменик оснивачу средњовековне српске државе Стефану Немањи висок 21 метар, који ће бити највећи споменик у Србији и један од највећих на Балкану.

Наредних недеља почиње реконструкција фасаде на згради некадашње зелезничке станице која ће постати музеј, рекао је Весић и додао да је у плану и реконструкција фасаде на згради поште у Савској улици која је некада била једна од најлепших фасада у Београду.

Навео је и да ће се на Савском тргу у будућности укрштати две линије метроа – прва која иде од Макишког поља до Миријева, чија изградња почиње 2020. године, и друга од Творничке улице у Земуну до Устаничке улице.

“С обзиром да ће се на Савском тргу укрштати те две линије метроа, да ће трг бити велика пешачка зона, да ће имати споменик Стефану Немањи, да ће се у близини, на простору Београда на води, налазити нови централни парк, нове улице као што је Булевар Вудроа Вилсона… Савски трг ће постати један од нових градских центара јер Београд је довољно велики град да не мора да има само један центар већ може да их има више и имаће их”, додао је Весић.

Рекао је да је на седници Комисије за планове Министарства грађевинарства, одржаној 20. маја, усвојено коначно решење изгледа Савског трга чиме су решени сви детаљи везани за тај пројекат који подразумевају позицију улаза у станице метроа, тачну позицију споменика Стефану Немањи и коначно дефинисане све зелене и пешачке површине које су саставни део трга.

“Важна измена у пројекту у односу на првонаграђено конкурсно решење јесте да ће трамвајске шине бити измештене по ободу трга, што је веома важно за безбедност пешака, али и за сам изглед и функционисање трга”, појаснио је Весић.

Он је додао да ће плато испред зграде некадашње железничке станице, на коме ће се налазити споменик Стефану Немањи, бити место где ће моћи да се одржавају догађаји.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.