САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 826870Укупно посета:
  • 2580826Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

СВИ КАО ЈЕДАН

Није запамћено, можда и због тога што деценијама у Београду није виђена таква слика, да се на једном месту окупило толико достојанствених људи на политичком скупу подршке јединству и раду у корист заједничке будућности.

Србија је у протекли петак, 19. априла 2019. године, као много пута у дугој својој историјској традицији, доказала да је на правом путу, без кривудања и у жељи да њени грађани, сви као један, поново изађу уздигнута чела и као победници у заједничком интересу. Свом и околиша, доказујући да је наша отаџбина не само географски део европског тла и жели пријатељске односе са свима који на исти начин пружају руку и цене наше доказане вредности, искреност, марљивост, мирољубовост и без обзира на то што смо у вековном постојању били честа и неправедна жртва.

Преко 150.000 људи, окупљених на широком платоу испред Дома народне скупштине и околним булеварима и улицама, потврдили су демократски дух и слободарство често извојевано у отсудним тренуцима кад се унапред није знао исход, али Србија никад није калкулисала и погрешно се сврставала међу губитнике који су наметали ретроградне идеје и, посебно, Балкан од памтивека користили као извориште сукоба и монету за своје геостратешке и економске интересе.

Гигантски народни скуп потврдио је пристојну Србију и упутио читавој планети поруку да на нашим просторима не станује никакав раскол, незадовољства занемарљиво малобројног дела опозиције која је зарад насилног преотимања власти настојала да подбоде насилиништвом грађане који су се били одлучили на ”суботње шетње”, упутио је на демократски пут – без морбидних силеџијских претњи и ултиматума, само уљудним разговорима, изборима, радом, јединством можемо сачувати отаџбину од свакога и у свим временима.

О томе је посебно говорио Председник Републике Александар Вучић, потврђујући да Србија неће поклекнути ни пред киме и поред тога што је спремна на разговоре, али нико и нигде нек не рачуна да ће насиљем и ултиматумима постићи свој циљ.

На великом митингу говорила је и премијерка Ана Брнабић о привредним резултатима, министар иностраних послова Ивица Дачић обввестио је о новом угледу наше државе у свету. То је потврдио и шеф дипломатије из суседне Мађарске Петер Сијарто, чије су, иначе, сународнике, наше држављане, вулгарно вређали лидери такозване опозиције на својим окупљањима мржње и претњи.

Председавајући Председништав БиХ Милорад Додик је истакао значај Србије за самосталност Републике Српске и захвалио председнику Вучићу за несебичну помоћ коју исказује, заједно са Владом Србије, сановништву преко Дрине.

На скупу је говорио и потпуковник у пензији Драгутин Димчевски, један од бораца са Кошара који су током НАТО агресије 1999. на нашу земљу дивовску одбранили државну границу од инвазије непријатељске алијансе уз албанске војнике и терористе из шиптарских одметничких формација на Косову и Метохији.

Иначе, на трибини док је говорио Председник Републике Александар Вучић били су и 27 младића из српске јужне покрајине, који су пешице дошли у Београд да се придруже напорима који обезбеђују сигурну заједничку будућност.

Пре почетка скупа, концерт су приредили на општу радост ас народе музике Аца Лукас и потом бард рокенрола Бора Ђорђевић са ”Рибљом чорбом”, а на крају је нову сопствену композицију о јединству отпевао истакнути уметник Оливер Мандић.

Учесници огромног окупљања не само из Београда већ из разних крајева Србије, међу њима и чланови организације СУБНОР, али и из (према транспарентима које су носили) многих места у Републици Српској, Херцеговини, Црној Гори, Босни, Хрватској, Северној Македонији и других држава, мирно су, са пуна достојанства, многи су дошли и са децом на раменима, напустили место окупљања.

Масован скуп је тако протекао као врхунски доказ цивилизацијског нивоа културе и поимања да се на улици могу окупљати пристојни људи и манифестовати јединство и рад као залогу за успешну будућност земље која је крупним корацима кренула узбрдо. И спремни да таквом политиком наставе без спорова и са онима који сматрају да ће насиљем и фашистичком идеологијом, уместо програма радних и политичких, преузети изгубљену власт на легалним и легитимним изборима.

Србија и Београд су свима дали јасан одговор. Пут је, као и увек, народ одабрао у надмоћној већини.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Делимично облачно
06:4216:05 CET
СреЧетПет
min 9°C
17/8°C
12/4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.