Рад и јединство

СВИ КАО ЈЕДАН

Није запамћено, можда и због тога што деценијама у Београду није виђена таква слика, да се на једном месту окупило толико достојанствених људи на политичком скупу подршке јединству и раду у корист заједничке будућности.

Србија је у протекли петак, 19. априла 2019. године, као много пута у дугој својој историјској традицији, доказала да је на правом путу, без кривудања и у жељи да њени грађани, сви као један, поново изађу уздигнута чела и као победници у заједничком интересу. Свом и околиша, доказујући да је наша отаџбина не само географски део европског тла и жели пријатељске односе са свима који на исти начин пружају руку и цене наше доказане вредности, искреност, марљивост, мирољубовост и без обзира на то што смо у вековном постојању били честа и неправедна жртва.

Преко 150.000 људи, окупљених на широком платоу испред Дома народне скупштине и околним булеварима и улицама, потврдили су демократски дух и слободарство често извојевано у отсудним тренуцима кад се унапред није знао исход, али Србија никад није калкулисала и погрешно се сврставала међу губитнике који су наметали ретроградне идеје и, посебно, Балкан од памтивека користили као извориште сукоба и монету за своје геостратешке и економске интересе.

Гигантски народни скуп потврдио је пристојну Србију и упутио читавој планети поруку да на нашим просторима не станује никакав раскол, незадовољства занемарљиво малобројног дела опозиције која је зарад насилног преотимања власти настојала да подбоде насилиништвом грађане који су се били одлучили на ”суботње шетње”, упутио је на демократски пут – без морбидних силеџијских претњи и ултиматума, само уљудним разговорима, изборима, радом, јединством можемо сачувати отаџбину од свакога и у свим временима.

О томе је посебно говорио Председник Републике Александар Вучић, потврђујући да Србија неће поклекнути ни пред киме и поред тога што је спремна на разговоре, али нико и нигде нек не рачуна да ће насиљем и ултиматумима постићи свој циљ.

На великом митингу говорила је и премијерка Ана Брнабић о привредним резултатима, министар иностраних послова Ивица Дачић обввестио је о новом угледу наше државе у свету. То је потврдио и шеф дипломатије из суседне Мађарске Петер Сијарто, чије су, иначе, сународнике, наше држављане, вулгарно вређали лидери такозване опозиције на својим окупљањима мржње и претњи.

Председавајући Председништав БиХ Милорад Додик је истакао значај Србије за самосталност Републике Српске и захвалио председнику Вучићу за несебичну помоћ коју исказује, заједно са Владом Србије, сановништву преко Дрине.

На скупу је говорио и потпуковник у пензији Драгутин Димчевски, један од бораца са Кошара који су током НАТО агресије 1999. на нашу земљу дивовску одбранили државну границу од инвазије непријатељске алијансе уз албанске војнике и терористе из шиптарских одметничких формација на Косову и Метохији.

Иначе, на трибини док је говорио Председник Републике Александар Вучић били су и 27 младића из српске јужне покрајине, који су пешице дошли у Београд да се придруже напорима који обезбеђују сигурну заједничку будућност.

Пре почетка скупа, концерт су приредили на општу радост ас народе музике Аца Лукас и потом бард рокенрола Бора Ђорђевић са ”Рибљом чорбом”, а на крају је нову сопствену композицију о јединству отпевао истакнути уметник Оливер Мандић.

Учесници огромног окупљања не само из Београда већ из разних крајева Србије, међу њима и чланови организације СУБНОР, али и из (према транспарентима које су носили) многих места у Републици Српској, Херцеговини, Црној Гори, Босни, Хрватској, Северној Македонији и других држава, мирно су, са пуна достојанства, многи су дошли и са децом на раменима, напустили место окупљања.

Масован скуп је тако протекао као врхунски доказ цивилизацијског нивоа културе и поимања да се на улици могу окупљати пристојни људи и манифестовати јединство и рад као залогу за успешну будућност земље која је крупним корацима кренула узбрдо. И спремни да таквом политиком наставе без спорова и са онима који сматрају да ће насиљем и фашистичком идеологијом, уместо програма радних и политичких, преузети изгубљену власт на легалним и легитимним изборима.

Србија и Београд су свима дали јасан одговор. Пут је, као и увек, народ одабрао у надмоћној већини.