САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 869968Укупно посета:
  • 2665117Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

НИШТА БЕЗ КАТАСТРА

Пише: Мирослав Миња Николић, адвокат

Када покренете судски спор за утврђивање права својине или коришћења на стану, кући, земљишту или на било којој другој непокретности, немојте заборавити да у катастру у коме се та непокретност води захтевате и упис забележбе тог спора.

Ту законску могућност добро је искористити и код вођења сваког другог поступка пред судом, од кога зависи уписни режим права на непокретностима. Такође, док решавате пред судом или органом државне управе неко својинско, облигационо или неко друго правно питање, у катастру можете захтевати и забележбу одлуке о забрани отуђења или оптерећења непокретности, уколико такву одлуку успете да издејствујете. Таква забрана се најчешће одређује судским или управним решењем о одређивању привремене мере.

Такав привремени упис можете тражити и у ситуацији када пред судом тражите поништај или раскид неког уговора или оспоравате одлуку неког органа, под условом да је на основу тог правног посла, односно одлуке извршен упис у катастру. У неким другим ситуацијама, може се тражити и забележба забране уписа у катастру, постојања брачног уговора или уговора о доживотном издржавању, упис права градње на некој парцели али и других чињеница које могу имати утицај на право својине, право коришћења или неко друго стварно право на непокретностима.

Уписом оваквих забележби, долазите у правну позицију која обезбеђује висок степен сигурности код заштите ваших стварних права везаних за непокретности. У време важења те забележбе, они који су уписани као власници, односно имаоци других стварних права, по правилу, не могу располагати тим непокретностима, нити се у катастру може извршити било какав упис који би био у супротности са вашом забележбом.

Другим речима, свака даља промена у правном режиму уписаних непокретности, условљена је трајањем ваше забележбе, чиме се постиже њена сврха. Сви даљи уписи и располагања укњижених ималаца права, одлажу се, док се не оконча ваш спор или док траје одлука о забрани располагања и сл. У том смислу, забележба свих ових чињеница и стања не представља упис који би имао трајни карактер, већ његово трајање зависи од правоснажног окончања спора који водите или од трајања одлуке којом је одређена забрана отуђења и оптерећења непокретности и сл.

Приликом подношења овог захтева служби катастра, према месту где је непокретност уписана, водите рачуна о томе да доставите и одговарајућу документацију. Ако се ради о забележби спора или другог судског поступка, неопходно је приложити катастру оригинал или оверену фотокопију тужбе коју сте поднели суду. У случају да тражите забележбу забране отуђења и оптерећења или забране уписа, потребно је доставити оригинално решење о одређивању привремене мере или друге судске или управне одлуке којом је то одређено. Када је у питању упис уговора о доживотном издржавању или брачног уговора, тада је потребно захтеву приложити и оригинал тих уговора.

Када тражите упис забележбе, упутно је да то чините преко свог адвоката због низа потенцијалних препрека и замки које вас могу зауставити или успорити на том путу додатне заштите ваших права.

Најпримереније је да вас у том послу заступа исти адвокат који је укључен и у решавање основног питања, у вези са том забележбом. Ангажовање пуномоћника по том захтеву, по правилу, не представља неку велику финансијску ставку, у односу на оно што можете изгубити ако се у тај поступак упустите сами. Уколико катастар, евентуално, изрази неразумевање за ваш захтев, уместо да очајавате, драгоцену енергију концентришите у писање жалбе, којом се ствари некада могу и поправити.

Print Friendly, PDF & Email

ЧЕСТИТАМО

4. ЈУЛ

ДАН БОРЦА!

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.