САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 826873Укупно посета:
  • 2580830Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

 

КОЧИЈЕ КАО БУНДЕВА

Пише: Ирена Јовановић, ТВ новинар

Она нема никаквих жеља, све док нешто не пожели. Не треба јој ништа, све док нешто не пожели. Она не жели ништа, све док нешто не пожели. Она сматра да је скромна, све док нешто не пожели!

Она веома цени када јој се неко нађе и прати хороскоп. Често се, и поред тога, пита одакле јој снага?! Ваљда јој је Бог дао. Ваљда, зато што може да поднесе. Увек је била за главну улогу у филму, само је превише времена провела на кастингу. Она је углавном могла све, али није хтела… И околности су биле несрећне, а пустош око ње опипљива. Хтела је да једри, а требало је испловити… Обесила је камен о врат и запливала. Није се штедела, али је појмовник сама означавала.

Ехеј, сви би хтели напред, али не могу са масном косом и вишком килограма, тако немрани, знала је. Некад је знати боље него умети, а оба више вреде од имати. Умела је да измери људе, на вредне и оне друге, на оне за пажњу и хвала на пажњи. Траћила је време чекајући да прође златна кочија… и покупи је… (двапут неће сигурно)

Помишљала је на изразито тешке и надрљане судбине жена око себе. Никако није хтела да са њима дели разумевање живота, лоше бракове, вишак љубоморе и то не Радовићеве, „на свој брак“, већ баш оне, „једно на друго“…

Да је тата само био другачији, разумнији или пун разумевања, да је макар био снажнији као човек и чвршћи као ослонац, да је макар јаче светлео као путоказ, да се није гасио и палио без икаквог реда и поуздања… Да је она била овако храбра, још онда кад се удавала, да је имала од кога да види, чему да се нада, да је отишла, да се усудила, да се жртвовала пре него што је постала жртва, да је покушала, да се није плашила… Можда је сад не би радовало сунце и топли напици крај тањира, препуних зелених сосева и укусне тестенине. Можда би мање знала, мање разумела, можда би имала жеља и пре него што нешто пожели.

Види се, у њеним очима, да је болело и да се радовало, колико се бринуло и у вери губило, да је нада остала, да се љубав сакрила и чему се, након свега, вратила.

Камен јој и даље виси о врату, на кастингу се гасе рафлектори, кочија као бундева за Ноћ вештица, из погледа јој одмахује хороскопски знак и вечно непристајање.

Села је у аутобус, носи добре вести, али их неће рећи до краја, носи снагу у својим слабостима, посрнула под лепом гардеробом којом се чува од удара спољашњег света, зна да живот, још једном, може да почне.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
12°
Ведро
06:4216:05 CET
СреЧетПет
min 9°C
17/8°C
12/4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.