САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 816128Укупно посета:
  • 2551315Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

 

НАРОД РАТНИКА

Пише: Миња Николић

Одлучише моћни да читав народ један припадне реду одбачених и  проклетих. Осудише их, унапред, за виновнике пропасти коју вешто смислише други. Да од те судбе не утекну никад, сликаше их са мачем у руци, упереним у браћу лажну, уживелу у фарсу промашеног заједништва. Страдалнике прогласише крвницима, уживајући у тој игри наопакој.

У име Бога, у кога никад искрено веровали нису, на чела им уцрташе белег изопштених и препустише их повицима масе безимених и њихових изопачених вођа. Тако обележеним, само Ствoритељ беше утеха и нада. Њему се вратише у загрљај, из кога их отргоше нечасни господари неких прошлих времена. У окриљу вечне породице једнога оца, стадоше сва залутала деца, у непрегледном колу људских чистота које некад давно прекиде рука самокрунисаних царева туђина, без круне и порекла.

Чврсто се држећи за руке, прислоњени једни уз друге, кренуше на још један пут слободе. Без питања за цену. На челу колоне, што из тог кола извире, стајаше вођа од Створитеља одабран, кога, овај пут, сви познаваше и вероваше му. Наоружани искуством вечних страдања, осетише неку чудну моћ, коју само патња родити може. При сваком додиру са телима из те колоне, топише се исукани мачеви силника, без којих осташе неми пред тихом поворком мира.

Док је света, домети зла не могаше пресегнути домашаје сталне борбе против њега. У вечној равонотежи природе и сила, непријатељи као да служе за сабирање доброг и да се жртве зближе у њему. Сваки гроб из дубине слојева историје те земље несрећне, шаље поруке предака и њихов завет заустављања проливања крви узалудне.

Споменици епоха јасно говоре о границама стрпљења и моћи народа ратника. Нека нова знамења, изван сенки такве прошлости, утиру пут историјској мудрости којом се позадина свих бојева прожима.

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
16°
Углавном облачно
06:2018:43 CEST
СреЧетПет
18/8°C
18/6°C
19/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.