САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 816132Укупно посета:
  • 2551320Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

 

МЛАДИ ВОЛЕ УНИФОРМУ

Ректор Универзитета одбране генерал-мајор Горан Радовановић има јасну слику квалитета којим будући официри треба да ојачају Војску Србије. Из часописа „Одбрана“ преносимо неколико акцената о раду те образовне установе.

Генерал-мајор Горан Радовановић

-Најчешћи разлози због којих се млади одлучују да постану официри јесу љубав према војном позиву и униформи, као и због тога што осећају да је војна професија посебна јер им се пружа прилика да служе својој земљи. Једни настављају породичну традицију, док се други руководе жељом за доказивањем у овој нимало лакој професији. Разлог за изражено интересовање које влада за упис у војне школе свакако су и предности које нуди војно школство, с традицијом дугом скоро 170 година. Високи стандарди морају бити испуњени када је реч о школским, односно студијским програмима, наставном кадру и условима у којима се настава изводи. Велика пажња посвећује се обезбеђењу оптималних услова за живот и рад ученика и кадета и њиховом васпитавању, и када нису на настави. Њима се пружа могућност бављења и ваннаставним активностима, нарочито спортом, у недавно реновираном спортском центру, на спортским теренима и у Атлетској дворани. После завршетка школовања и стицања првог официрског или подофицирског чина чека их сигуран посао у јединицама Војске и могућност даљег усавршавања у складу с афинитетима и потребама система одбране.

Постоје ли новине у наставном плану и програму за будуће ученике и кадете војних школа?

-На Универзитету одбране наставни планови и програми стално се унапређују, што је условљено потребама Војске Србије. Периодично се истражује однос између стеченог знања и способности кадра који излази из војних школа, као и потреба наше војске. На основу добијених резултата модификују се наставни планови и програми на свим нивоима школовања и усавршавања.

Већ традиционално највеће интересовање влада за Медицински факултет ВМА. Ту је конкуренција највећа, јер се прима мали број кадета – 25.?

-Предности студија на Медицинском факултету ВМА огледају се, пре свега, у стицању практичног искуства у континуираном клиничком и/или истраживачком раду још за време студија. Наиме, привилегија кадета јесте да на вежбама раде у малим групама, а приступ пацијентима имају и изван радног времена. Такође, могу да прате оперативне процедуре, опсервацију пацијената и рад у Центру хитне помоћи ВМА. На почетку студирања сваки кадет добија ментора, наставника Медицинског факултета, који је током школовања одговоран за његово стручно усавршавање.

Војна гимназија годинама уназад школује дечаке, а последњих година и девојчице. Настављају ли сви они школовање на Војној академији и да ли и за њих важе исти услови конкурса као и за остале кандидате?

-Војна гимназија школује девојчице и дечаке према програму гимназије општег смера, у трајању од четири године. По завршетку Војне гимназије сви ученици уписују Војну академију или Медицински факултет ВМА. За разлику од кандидата из грађанства, они не полажу пријемни испит за упис. Интересовање за упис у Војну гимназију у школској 2018/2019. години превазишло је интересовање за упис на Медицински факултет ВМА – за једно место у Војној гимназији конкурисало је више од шест кандидата из грађанства.

Ове године прва генерација девојчица школованих у Војној гимназији уписала је Академију. Како су се оне показале у односу на друге кадеткиње?

-Ученици који заврше Војну гимназију боље су упознати са специфичностима интернатског живота и рада, као и специфичностима војне професије, од својих колега из цивилних средњих школа. Због тога се у почетном периоду лакше прилагођавају на начин живота и рада кадета на Војној академији и Медицинском факултету. Ова запажања се подједнако могу применити и на кадете и на кадеткиње.

Школовање на Универзитету одбране свршеним кадетима омогућава и даље усавршавање. Шта то у пракси значи?

-После завршетка основних академских студија на Универзитету одбране кадети постају официри Војске Србије, унапређују се у чин потпоручника одговарајућег рода или службе, те стичу стручни назив из одговарајуће научне области. Имају могућност сталног каријерног и академског усавршавања. Каријерно усавршавање се наставља на Основном командно-штабном курсу, командно-штабном усавршавању, Генералштабном усавршавању и на Високим студијама безбедности и одбране. Академско усавршавање на Војној академији обухвата мастер академске студије и докторске академске студије у области друштвено-хуманистичких, природно-математичких и техничко-технолошких наука. На Медицинском факултету ВМА реализују се специјализације и уже специјализације у здравственој струци, специјалистичке академске студије и докторске академске студије.

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
16°
Делимично облачно
06:2018:43 CEST
СреЧетПет
min 8°C
18/6°C
19/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.