Реаговање

„ИСТИНЕ“ И ИСТИНА 

Они који су у све упућени већ обавештавају јавност, а нека средства информисања то и преносе као проверену истину, да је СУБНОР Србије категорички против преношења земних остатака краља Петра II, последњег југословенског краља, његове супруге, затим краљице Марије мајке Краља Петра II и осталих чланова бивше владарске куће Карађорђевић.

Да не би било више нагађања о ставу СУБНОР-а Србије обавештавамо јавност да СУБНОР не оспорава право члановима краљевске породице Карађорђевић да се сахране и буду сахрањивани у Маузолеју на Опленцу. Цивилизацијско је право да свако буде сахрањен у своју гробницу, маузолеј, крипту, па и припадници те династије. То је била југословенска династија српског порекла и не видимо и један разлог да не буду њени чланови сахрањени у Маузолеју на Опленцу, сходно правиима ктитора.

У своје време достојанствену сахрану без краљевских почасти, јер је Југославија била Република, краљице Марије на Опленцу, одобрио је председник Јосип Броз Тито. До преноса посмртних остатака Краљице Марије на Опленац није дошло, јер је према југословенским прописима лице које умре у иностранству пре сахране у земљи морало бити кремирано, чему се успротивила Православна црква, која тада није дозвољавала да се припадници српске цркве кремирају, а били су и одређени проблеми у преносу посмртних остатака.

СУБНОР Србије није био ни против приватне сахране кнеза Павла Карађорђевића и његове породице на Опленцу. Био је против државне сахране кнеза Павла, јер тај чин има веома озбиљне последице на тумачења историје које ће тек доћи до изражаја. Приватна сахрана је цивилизационо право човека. Државна сахрана је однос према делу те личности.

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР