САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 800928Укупно посета:
  • 2523880Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

НАШ НАРОД САМ БИРА СВОЈ ПУТ

На међународном скупу поводом 20. година од напада НАТО на нашу земљу говорио је председник СУБНОР-а Србије Душан Чукић.

„Уважени скупе, имам част да вас поздравим у име суорганизатора овог великог и посебно значајног окупљања угледних људи из света и наше Србије, у име традиционалног, многољудног, патриотског и антифашистичког СУБНОР-а Србије, који је недавно прославио седам деценија постојања и од наше државе добио једно од највиших признања за успешан рад – Сретењски орден. СУБНОР чува са преко 130.000 чланова традицију славне ослободилачке борбе у Другом светском рату и чврсто стоји на бранику одбране од разних изданака фашистичке идеологије, па због тога, као иначе друга по бројности организација у Европи, одмах иза Савеза ветерана Руске Федерације, даје крупан допринос миру и разумевању и ужива изванредан углед на међународној сцени.

СЕЈАЛИ СУ СМРТ

Верујте ми, драги пријатељи, да многи од нас и две деценије позније не могу да схвате како се таква силна ратна машинерија НАТО, предвођена светским жандармом Америком, упустила у бруталан злочин против једне од најстаријих  цивилизацијских држава у Европи и сејући смрт ракетама 78 дана побила на хиљаде људи, децу у колевкама и породилиштима, уништила целокупну инфраструктуру, фабрике, мостове, путеве, електричну мрежу, железничке пруге, школе, обданишта, болнице, касетним и осталим бомбама посејала осиромашени уран са далекосежним последицама.

И то све без објаве рата и дозволе Савета безбедности ОУН, на крају 20. века и никад дотад на старом континенту да сви заједно крену у уништавање једног народа и земље која је раније, у разним приликама, била многима пријатељ и савезник и увек на правој страни и кад се у почетку није знао победник.

Пре две деценије нису постојали ни повод, а још мање разлог за геноцидни напад. Дозволите ми да вам изнесем уверење које сам онда имао, а и сада се, с протоком времена, још више учвршћује.

Био сам постављен почетком 1999. за југословенског амбасадора. И по протоколу почео да обилазим најважније, да тако кажем, министре у Београду. Ово износим да вам посведочим колико смо, а не само ја за кога се није могло рећи да нисам обавештен, били срцем уверени да је бомбардовање немогуће, да се на тај варварски чин нико не сме усудити тим пре што наш народ, или било који народ, није заслужио уништење, нити је било која власт учинила такво зло да се свима приреди катастрофа виђена само у петпарачким холивудским филмовима или већ пуштеним у екплоатацију видео игрицама са назнаком да је крај света на видику.

И ја сам, замислите, ношен емоцијама уместо разумом који ме је упозоравао с каквим разбојницима имамо посла, убеђивао министра војног да се бомбардовање не може догодити!

Клинтон и компанија су имали своје планове. Прихватили су у наручје шумске одметнике из јужне српске покрајине, које су дотле годинама држали на списку најопаснијих светских терориста, а онда је ратним ватрометом, у априлу 1999. убијајући Србију а делимично и Црну Гору, требало обасјати Вашингтон поводом НАТО алијансе која је славила пола века претећег постојања иако противтеже тада није у свету било ни у назнакама.

ТО НИКАД НИКО НИЈЕ РАДИО

Били су ти нељуди сигурни да ће нас за три дана слистити. Опекли су се са шиптарским јуришницима на Кошарама и другде, где су их наши див-јунаци осујетили. Никад у историји ратова нико није гађао новинарске куће, а натовци су у ТВ Београд убили 16 људи на радним местима, уништили истородну станицу у Новом Саду, порушили велелелепни торањ на Авали и све предајнике по Србији. Хтели су да угуше истину о својим злочинима, да дезоријентишу наш народ, призове издају лажима унајмљених пропагандиста, бацањем из беспилотних летилица грозоморних непријатељских летака, стварањем петоколонашке ”лаке коњице” која ће продати, како каже наша пословица, веру за вечеру.

Све смо издржали. Цена је огромна. Побили су нам људе. Највеће благо. Вратили услове за живот на нулу. Почели да черупају територију, Више о 10 година нисмо смели ни да се намргодимо кад се помене НАТО. Довели су чанколизе којима је кобна 1999. била ”кампања” са ”колатералним штетама” и неминовна због измишљене ”хуманитарне катастрофе” на Косову и Метохији, а не побуна одметника чије генерације сањају о још једној албанској држави на Балкану, а југ европског континента западне силе стално желе као ”буре барута” и монету за поткусуривање интереса пљачкајући привредне ресурсе и велике резерве на вековној српској земљи где као светионици сијају православне светиње уписане у драгуље светске културне баштине.

ТАКАВ ЗЛОЧИН НЕ ЗАСТАРЕВА

Боли до сржи, ових дана челници НАТО то понављају лицемерно, како је бомбардовање било из хуманитарних побуда. То је безочна лаж да би Клинтон и компанија избегли казну. Знају они да ратни злочин не застарева, а ми у Србији, као народ – што је говорио и благопочивши наш православни патријарх Његова светост Павле – умемо да опростимо, али никако и да заборавимо. Због тога и подржавамо, између осталог, став Горњег дома Државне думе Руске Федерације, али и других многих честитих људи широм планете, о кривици налогодаваца који су 78 дана 1999. бандитски уништвали ракетама са ураном европску вековну државу Србију. Република Србија се задњих година уздигла. Покушавају да је поткопавају, изнурују подмуклим играма, али Србија је независна и слободна. Способна да бира и пријатеље који кад је тешко, попут Русије и Кине и сијасет других, неће у ова времена окренути леђа. А и Србија доследно држи реч, нико не може, без обзира на то колико је силан, да диктира коме ћемо уводити санкције или с киме привредно сарађивати. Самостално је Србија одлучила и да буде војно неутрална. То, дакако, значи да нећемо у НАТО без обзира на то што лобисти кукумавче да постајемо острво окружено новопеченим чланством. Нека, хвала! Тако каже наша држава, тако мисли и већина нашег народа са болним искуством које се не може никад избрисати“ – рекао је председник СУБНОР-а Србије на међународном скупу у Београду.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
11°
Sunny
05:4119:31 CEST
MonTueWed
23/8°C
16/11°C
23/12°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.