САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 863323Укупно посета:
  • 2654560Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

БОРБА ПАРТИЗАНА БИЛА ЈЕ ХРАБРА И ЧАСНА

Рума је прославила празник слободе. Полагањем венаца и цвећа на споменике одата је пошта  онима који су антифашистичком борбом дали допринос победи у Другом светском рату. Фашистички терор почео је у сремском граду одмах након окупације, јер су две трећине становника били фолксдојчери. После освајања Београда, снаге Првог пролетерског и Дванаестог војвођанског корпуса у силовитом наступању брзо су ослобађале градове и села у источном Срему. Немци су организовали више одбрамбених положаја на прилазима Руми, од којих је најснажнији био на каналу Јарчина – од Јарка, преко Добринаца и Путинаца,  до обронака Фрушке горе.

За ослобођење Руме биле су ангажоване снаге 16. и делови 36. Војвођанске дивизије. Град су браниле јаке снаге немачке, домобранске и недићеваца. Отпор је био снажан 16. Војвођанској дивизији.Битка је трајала целу ноћ и тек пред зору непријатељ је протеран. Штаб 16. Војвођанске доставио је извештај 12. Војвођанском корпусу: „Ослободили смо Руму и Вогањ. Наставља се гоњење непријатеља ка Сремској Митровици“. Рума је постала центар свих војних активности при успостављању Сремског фронта. У Руми су се окупљале јединице, штабови дивизија и корпуса.

Председник СУБНОР-а АП Војводине и потпредседник СУБНОР-а Србије Светомир Атанацковић је поздравио Народног хероја Петра Дула Матића и генерала Жику Стојшића, команданта 1.Војвођанске 18.пролетерске бригаде, учесника у ослобађању Руме:

„Велики су напади и лажи на истиниту и надчевечанску борбу током читавог Другог светског рата. Без доказа и аргумената, поједини квази историчари, желе посебно младој генерацији да усаде постојање два антифашистичка покрета, те да се водио братоубилачки грађански рат. То би онда значило да окупације није ни било. Немци и остали фашисти су немо посматрали, као на филму, како се Срби међусобно уништавају. Борбу су водили часни и храбри партизани, то говоре споменици која у знак захвалности редовно посећујемо”.

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Рума

  • pedjaza каже:

    Postojao je samo jedan antifašistički pokret i to partizanski, predvođen Komunističkom partijom Jugoslavije i vrhovnim komandantom Josipom Brozom Titom, maršalom Jugoslavije. Svi ostali oružani pokreti tog vremena su bili u službi okupacionih vlasti, a četnički pokret Draže Miahailovića, za koji postoje velika nastojanja pojedinih političkih snaga da ga prestave kao antifašistički, posebno se isticao u kvislinškim aktivnostima. To treba stalno potencirati i ponavljati. Došlo je vreme plasiranja velikih istorijskih neistina, pa se za istinu moramo boriti na svakom koraku, baš kao što je to bio slučaj i na pomenutom skupu u Rumi.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.