САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 843795Укупно посета:
  • 2617990Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ЗНА СЕ КО ЈЕ ПОРАЗИО ФАШИСТЕ

Општински одбор СУБНОР-а Рума и Скупштина општине Рума, организовали су обележавање 76. годишњица размене заробљеника у Другом светском рату.

То се догодило на путу Рума – Велики Радинци, у атару села Стејановци. На месту размене подигнуто је као знак сећања на размену заробљених Нeмаца за партизане и политичке раднике 2. септембра 1943. године, када је командант батаљона 6. Војвођанске НОУ бригаде Вукашин Биволаревић – Волф разменио 28 немачких војника за 64 заробљена партизана.

Овим догађајем је по први пут до тада изршена размена у народноослободилачком рату, немачке снаге су и званично признале партизански антифашистички покрет.

На скупу обележавања, присуствовао велики број грађана, а посебно делегације СУБНОР-а Покрајине Војводине, Старе Пазове, Инђије, Сремске Митровице, Шида Пећинаца и Руме као домаћина. Такође је присуствовао и Председник Скупштине општине Рума. На скупу су се обратили, борци НОР-а учесници догађаја Бранко Лођиновић и Гаврило Винчић, који су евоцирали сећања на сам догађај и његов одјек у Срему и приступање великог броја мештана у редове партизанских бораца.

Потпредседник СУБНОР-а Србије и Председник покрајинског одбора СУБНОР-а АП Војводине Светомир Атанацковић, поред поздрава у име СУБНОР-а Србије и АП Војводине посебно је нагласио: „Година у којој славимо ослобођење Србије, мора бити обележена достојанствено, као што су били и борци који су слободу извојевали током Другог светског рата у борби против највећег зла које памти човечанство, то је нацифашизам, против којег борба још увек траје. Преносимо на младе нараштаје јуначку партизанску антифашистичку борбу и недозволимо ником да ту борбу и тековине омаловажава и ниподаштава“.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.