САХРАЊЕН ДУШАН ЧКРЕБИЋ – ВЕЛИКАН ЈЕДНЕ ЕПОХЕ

Данас је у Алеји великана на Новом гробљу у Београду, уз највише државне и војне почасти и православни верски обред, сахрањен Душан Чкребић, некадашњи председник Председништва Републике Србије и последњи борац славне Прве пролетерске народноослободилачке ударне бригаде.

Од сиромашног ђака, преко добровољца на Сремском фронту, са којег се вратио у чину мајора, и високих школа електротехнике, па до председника Привредне коморе, Извршног већа, Скупштине, ЦК Савеза комуниста и на крају Председништва Социјалистичке Републике Србије. Веома, веома много за једног истинског друга – господина, који је пленио шармом, добротом, благошћу и ненаметљивошћу.

Управо је друг Чкребић најбољи демантиј свима онима који желе да ниподаштају времена у којима је он радио и стварао… много, премного.

Био је истински комуниста, али и истински патриота који се није стидео својих српских корена и увек јавно говорио да он и његова породица поштују Цркву и славе Крсну славу.

Управо он је у свом мандату председника Председништва донео историјску одлуку да се настави са градњом Храма Светог Саве на Врачару. Није то била лака одлука, и по сведочењу самог друга Чкребића за ту одлуку је могла да оде не функција, него и глава. Али он даље каже: „Сто пута опет да се родим опет би потписао акт о наставку изградње Храма на Врачару!“

Ко је био друг Душан Чкребић најбоље говори листа одликовања која је за живота завредио: Орден за храброст, Југословенски Орден заслуга за народ са златном звездом, Орден рада са црвеном заставом, Француски орден Легије части реда великог официра и Француски Орден за националне заслуге командирског реда, Италијански Орден Merito Bella Repubblica Italijana. Добитник је и највишег ордена Српске православне цркве-Ордена Светог Саве Првог степена.

Од друга Чкребића данас су се, поред породице, опростили положивши венце, изасланица председника Републике Србије Александра Вучића Сузана Пауновић, председник Народне Скупштине Ивица Дачић, председник СУБНОР-а Србије генерал-мајор Видосав Ковачевић, чланови Секције Прве пролетерске НОУ бригаде: Олга Стоиљковић, Бојана Мирчетић, др Рајко Срдић, Василије Милоњић, Чедомир Стевић, Јасмина Јаков као и бројни грађани.

Опело је, уз саслужење свештенства, служио викар његове светости патријарха српског Порфирија – његово преосвештенство епископ ремезијански господин Стефан.

Поред посмртног одра у Алеји великана од Душана Чкребића опростили су се историчар Александар Растовић и председник СУБНОР-а Србије генерал – мајор Видосав Ковачевић.

Раније данас у Скупштини Републике Србије поводом смрти Душана Чкребића, одржана је комеморативна свечаност, на којој су о лику и делу Душана Чкребића говорили председник Народне скупштине Ивица Дачић и Олга Стоиљковић испред Секције прве пролетерске народноослободилачке ударне бригаде.