ХЕРОЈИМА СА РЕЉАНА ОДАТА ПОЧАСТ

У општини Прешево – селу Рељану, одата је почаст седморици војника и старешина 78. моторизоване бригаде Војске СРЈ, а поводом 23. годишњице погибије, испред споменика на месту погибије, који је изградила 4. бригада копнене Војске Србије.

Почаст погинулима одата је минутом ћутања, а Венце и цвеће на споменик погинулима положиле су бројне делегације: Делегација Министарства одбране и Војске Србије – Командант Копнене Војске Србије генерал пуковник Милосав Симовић, са сарадницима; Делегација Града Врања, коју је предводио председник Скупштине др Дејан Тричковић; Делегација Клуба генерала и адмирала Србије, коју је предводио генерал у пензији Жарко Лазаревић, са сарадницима; Делегација СУБНОР-а Србије, коју је предводио председник Скупштине Мирољуб Стојчић; Делегација СУБНОР-а Града Врања, коју је предводио председник Стојан Младеновић; Делегација СУБНОР-а Општине Прешево; Делегација СУБНОР-а Општине Бујановац; Делегација Резервних старешина Општине Бујановац; Делегација Удружења потомака ратника до 1918. Врање; Делегација Ратних ветерана Врања, као и чланови породица погинулих бораца.

У свом, веома надахнутом говору, командант 4. бригаде копнене Војске Србије, која је настављач традиција 78. моторизоване бригаде ВС, бригадни геерал Новица Петровић, евоцирајући успомене на овај, нама немио догађај, од пре 23 године и погибију седморице наших официра и војника  од авио бомбе из НАТО авиона А-10, истакао је „ Да смо веома поносни и да никада нећемо заборавити погинуле хероје: мајора Љубисава Стојановића, капетана Драгана Лукића, старијег водника Жељка Алара, десетара Димча Стаменова, војнике у резерви Александра Поповића и Нинослава Миленкова, и војника Слободана Мирковића. Сви су они своје животе уградили у темеље наше отаџбине и успомену на њих вечно ћемо чувати јер су они то и заслужили“.

Почаст је одао и почасни вод Војске Србије, а опело је одржало свештенство Епархије Врањске заједно са Војним свештеником.

Имена и фотографије свих погинулих у НАТО агресији истакнута су: У Спомен соби Првог пешадијског пука Књаза Милоша Великог у Врању, у Клубу бораца СУБНОР-а Града Врања „Историја за незаборав“, и на монументалном споменику, подигнутом у центру Врања, на коме се, поред њихових имена, налазе укупно 95 имена погинулих у НАТО агресији. Врање ће успомену на њихове жртве трајно чувати.

Регионална РТВ Врање, у вечерњим часовима, емитовала је и документарни филм који носи назив „ХЕРОЈИ СА РЕЉАНА“.

СУБНОР Града Врања, ће као и до сада, бити на услузи члановима породица погинулих ратника и гајити културу сећања на све погинуле борца.

Миодраг Велиновић  

Врање, 15.04.2022.