САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 864235Укупно посета:
  • 2656046Укупно прегледа:
  • 3Тренутно посетилаца:

БЛАЈБУРГ СЕ БРАНИ У САРАЈЕВУ НОВИ ШАМАР АНТИФАШИЗМУ

Пошто је аустријска Влада још прошле године заузела изричит став, да ће забранити свако ново окупљање у Блајбургу, то је ове године заобиђено чињеницом да је главна комеморација одржана у Сарајеву по католичком верском обреду.

У Сарајеву је одржана миса у катедрали Срца Исусова, током које је било ангажовано јако обезбеђење, те је све прошло без инцидената.

Одлука о одржавању мисе у Сарајеву донета је, након што је забрањено да се ове године окупљање одржи на Блајбуршком пољу у Аустрији.

После најаве мисе у Сарајеву уследиле су бројне реакције и осуде званичника и јавности.

Члан САБНОР-а БиХ Бакир Накаш констатовао је да је миса блајбуршким жртвама у Сарајеву “провокација за град који је неколико пута претрпио фашизам“.

Посланик СДП-а у Парламенту БиХ, Саша Магазиновић, изјавио је да је „веома поражавајуће што САБОР суседне Хрватске може организовати и бити покровитељ догађаја у другој држави, а да никога од домаћих власти није за то питао“. Магазиновић је на скупу антифашиста питао да ли би БиХ могла бити покровитељ мисе у Загребачкој катедрали за жртве усташког режима.

Хиљаде људи на скупу антифашиста у Сарајеву

На скупу антифашиста и представника СУБНОР-а на Марин Двору у Сарајеву данас се окупило неколико хиљада људи тако да је саобраћај био блокиран. Они су одали пошту жртвама фашистичког терора током Другог светског рата и изразили противљење данашњој миси за “блајбуршке жртве”.

Сарајевски медији су јавили да су на скупу на Марин Двору људи свих генерација, неки у мајцама с натписом И ја сам антифашиста”, а на мајицама које носе млађи пише “Но пасаран”.

У протестној поворци су отишли од Марин Двора до споменика Вечна ватра. Грађани којих је, по сарајевским медијима, било неколико хиљада, испред Вечне ватре су певали песму “Вратиће се Валтер!” и узвикивали: “Ми смо Валтер!” и “Доле Блајбург!”. Певали су и “Bella Ciao” и друге партизанске песме и извикивали антифашистичке пароле.

Узевши у обзир све факте, од историографских па до данашњег срамног догађаја у Сарајеву, СУБНОР Србије као кровна антифашистичка, слободарска и правдољубива организација са преко 130.000 чланова најоштрије осуђује комеморацију у Сарајеву истовремено поздрављајући антифашистичке скупове на којима је било више хиљада грађана, што јасно говори о масовном опредељењу народа бивших Република СФРЈ за антифашизам и братство међу људима, доказујући да је комеморација усташтву јасно препозната као дезинтегришући фактор како у БиХ, тако и у целом напредном свету.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.