Сарајево

БЛАЈБУРГ СЕ БРАНИ У САРАЈЕВУ НОВИ ШАМАР АНТИФАШИЗМУ

Пошто је аустријска Влада још прошле године заузела изричит став, да ће забранити свако ново окупљање у Блајбургу, то је ове године заобиђено чињеницом да је главна комеморација одржана у Сарајеву по католичком верском обреду.

У Сарајеву је одржана миса у катедрали Срца Исусова, током које је било ангажовано јако обезбеђење, те је све прошло без инцидената.

Одлука о одржавању мисе у Сарајеву донета је, након што је забрањено да се ове године окупљање одржи на Блајбуршком пољу у Аустрији.

После најаве мисе у Сарајеву уследиле су бројне реакције и осуде званичника и јавности.

Члан САБНОР-а БиХ Бакир Накаш констатовао је да је миса блајбуршким жртвама у Сарајеву „провокација за град који је неколико пута претрпио фашизам“.

Посланик СДП-а у Парламенту БиХ, Саша Магазиновић, изјавио је да је „веома поражавајуће што САБОР суседне Хрватске може организовати и бити покровитељ догађаја у другој држави, а да никога од домаћих власти није за то питао“. Магазиновић је на скупу антифашиста питао да ли би БиХ могла бити покровитељ мисе у Загребачкој катедрали за жртве усташког режима.

Хиљаде људи на скупу антифашиста у Сарајеву

На скупу антифашиста и представника СУБНОР-а на Марин Двору у Сарајеву данас се окупило неколико хиљада људи тако да је саобраћај био блокиран. Они су одали пошту жртвама фашистичког терора током Другог светског рата и изразили противљење данашњој миси за „блајбуршке жртве“.

Сарајевски медији су јавили да су на скупу на Марин Двору људи свих генерација, неки у мајцама с натписом И ја сам антифашиста”, а на мајицама које носе млађи пише “Но пасаран”.

У протестној поворци су отишли од Марин Двора до споменика Вечна ватра. Грађани којих је, по сарајевским медијима, било неколико хиљада, испред Вечне ватре су певали песму “Вратиће се Валтер!” и узвикивали: “Ми смо Валтер!” и “Доле Блајбург!”. Певали су и „Bella Ciao“ и друге партизанске песме и извикивали антифашистичке пароле.

Узевши у обзир све факте, од историографских па до данашњег срамног догађаја у Сарајеву, СУБНОР Србије као кровна антифашистичка, слободарска и правдољубива организација са преко 130.000 чланова најоштрије осуђује комеморацију у Сарајеву истовремено поздрављајући антифашистичке скупове на којима је било више хиљада грађана, што јасно говори о масовном опредељењу народа бивших Република СФРЈ за антифашизам и братство међу људима, доказујући да је комеморација усташтву јасно препозната као дезинтегришући фактор како у БиХ, тако и у целом напредном свету.