САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 855059Укупно посета:
  • 2640930Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

 ДУГ  ЈЕ, ИПАК,  ЛОШ  ДРУГ

Пише: Мирослав Миња Николић, адвокат

Суочени са немилим обавезама враћања дугова, дужници се неретко одлучују да спас потраже у бекству у лавиринте правне заветрине, до којих рука правде теже допире. У прашини такве трке коју поведу, тешко их је сустићи, због почетне предности свих који беже, а, понекад, и због драгоценог искуства која су таквим “маневрима” стекли.

Уместо трчања за њима, боље их је сачекати у таквим правним зонама, у којима се они, углавном, не сналазе најбоље или их занемарују због недовољног знања и ароганције оних који им у томе помажу. Онај ко је принуђен да заобилази и карикира слово закона, ипак је у проблему, у односу на добро “правно” наоружане повериоце и њихове адвокате, посебно, када у заштиту закона стане и суд, коме је то и обавеза.

Та игра није једноставна ни безазлена. Простим кршењем закона, без додатних “помагала”, служе се само дужници – аматери. Они боље обучени, ту основну линију кршења закона укомпонују са низом других паралелних мера, које су ван оквира или на самој ивици закона. То налаже да као савесни поверилац будете додатно обазриви и чврсто се држите проверених адвоката. Златно је правило, да у том донекле непредвидивом сплету изненађења несавесних дужника, имате уз себе довољно квалитетну и одану правну подршку кадру да у ходу парира разним изазовима.

У одбрани елементарног правног и цивилизацијског принципа савесности, али и свог образа и џепа, повериоци у таквим ситуацијама имају на располагању и  стандардне грађанско-правне механизме судске заштите својих права. У првом реду, у пракси недовољно примењене облигационо правне институте побијања правних радњи дужника и задржавања његових ствари. Постоји и низ других правних механизама заштите поверилаца, које закон несебично нуди, а суд их, по правилу, без вашег захтева, не може употребити. Са таквим прописаним арсеналом мера, немојте чекати да останете кратких рукава.

Уколико је дужник распродао, поклонио или на други начин располагао својом имовином као поверилац, под одређеним законским условима, можете побијати такве правне послове, уколико су они предузети на вашу штету. Предмет побијања могу бити и пропусти дужника који су довели до губитка материјалног права или до настанка неке нове материјалне обавезе на његовој страни. Покретање овог механизма заштите условљено је доспелошћу  потраживања, без обзира на то када је оно настало. Такво побијање дужникових правних радњи предузима се тужбом пред надлежним судом или приговором у року од једне године, осим у случају поклона и сл. бесплатних располагања, када је рок за подношење тужбе три године, рачунајући од дана предузете спорне правне радње, односно од дана када је дужник требало да предузме пропуштену радњу.  

Једно од решења на располагању је, под одређеним прописаним условима, је и право задржавања дужникових ствари које се налазе у вашим рукама, док дужник не измири доспелу обавезу. Ако дође до тога да он престане да буде способан за плаћање, то право задржавања је могуће, чак и за недоспела потраживања.

Из вредности тако задржане дужникове ствари, имате право да се наплатите једнако као да сте заложни поверилац, с тим да о тој намери благовремено обавестите свог дужника.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.