САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 848423Укупно посета:
  • 2630860Укупно прегледа:
  • 3Тренутно посетилаца:

НЕКА ПАМЕТНИЈИ ПОПУСТИ

пише: Мирослав Миња Николић, адвокат

За успех на судском терену борбе против неправде, није довољно да је закон на нашој страни. У току судског поступка добро је водити рачуна и о свом односу према суду и судији који одлучује у конкретном предмету. Уколико не прихватимо правила понашања по “мери” суда, ствар се може беспотребно искомпликовати. Ако се судија мора превише бавити понашањем странака, то може одвући његову пажњу са случаја због кога се судимо. У улози погрешног лика “борца за правду”, можемо постати (судски) случај за себе. За спокој у ишчекивању пресуде постоје и нека друга правила, осим оних која прописује закон.

Добро је знати да судије не воле баш много да се странке не одазивају на њихове позиве, осим ако свој изостанак оправдају. Са њима се не треба никако свађати, нити надмудривати, посебно код тумачења права. Посебно се треба уздржавати од ометања рада суда и других лица која учествују у поступку. Пред судом се може говорити само када се од судије добије реч. Реч се може тражити подизањем руке, али без галаме и надвикивања. Ма колико се осећате погођеним речима и (не)делима друге стране, то пред судом ваља достојанствено игнорисати, без вређања, добацивања и упадања у реч. Делиоци правде у судници, по правилу, не допуштају ометање редовног тока суђења. Од тог правила, понекад, има изузетака, али се они односе само на оне који недозвољеним средствима успевају да придобију првилегован положај код појединих судија који такав положај дозвољавају. У случају ометања тока суђења, вређања и сл., закон даје суду на располагање конкретне мере судске дисциплине. У таквим случајевима, ризикујете да “зарадите” опомену или новчану казну, а у драстичним случајевима, можете бити и удаљени из суднице, када ће се суђење наставити, без вас, што може имати далекосежне последице, посебно ако се на том рочишту изводе кључни докази или ако се тада закључује предмет.

Не треба занемарити ни можда најнеугоднију последицу исхитрених реакција странака пред судом. Не треба никако дозволити да, иначе коректан судија, престане да вас озбиљно схвата и да о вама створи негативну слику, да сте, због склоности ка исказаном понашању, можда и сами допринели ситуацији која вас је довела до суда. Слика о вама и вашим правним проблемима не формира се у очима судије само посредством слова закона. Добро је увек сачувати присебност, јер тада можете само на време осетити, када сте превршили меру. Када то осетите, коректно је да се извините и објасните разлоге таквих реакција, посебно ако умете да их припишете “заслугама” противне стране. Места за извињавање, наравно, нема, ако се уверите да је судија исценирао, измислио или на други начин злоупотребио завођење реда у судници, преко ваших леђа, на штету заштите ваших права и интереса. Правосуђе, нажалост, није имуно од те аномалије. У том случају, али и, уопште, држите се свог адвоката. 

Преоптерећени великим бројем предмета, судијама није потребна још та мука, да им време које им, иначе, недостаје, одлази у неповрат, завођењем реда у судници. У томе неки од њих, понекад, и претерају, па им “дисциплиновање” странака постаје само себи циљ, па, чак, и оправдање за њихове изливе “навијачких” страсти у судници. Судије које у својим рукама чврсто не држе мач правде, такве “страсти” не испољавају у корист онога на чијој је страни закон. Уместо да пресуде по предмету и праву, исхитреним реакцијама можете им дати само добар повод или изговор, да пресуде вама и на вашу штету.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.