САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 819335Укупно посета:
  • 2564448Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

БАУК НАДРИПИСАРСТВА

Пише: Мирослав Миња Николић, адвокат

Опасности преваре у правном промету и животу, уопште, вребају са свих страна. Свакодневица ниже ситуације у којима преваранти траже своје шансе. Кад сумирате своју прошлост, тешко је отргнути се утиску позамашне количине оних који су на платну ваших искустава уткали дубоке трагове својих недела. У тој празнини, никако не дозволите да останете упамћени као жртва таквих непријатних животних и пословних релација. Таквом стању даје покриће једна велика истина – да избављење од тог зла све време постоји у вама и ту, поред вас. На вама је да жарко желите да више не будете насамарени и да, у том смислу, будете довољно опрезни, а да се за евентуалну помоћ са стране обратите ономе коме треба.

Када је реч о правној помоћи у таквим немилим ситуацијама, треба да знате, да су права врата на која треба „покуцати“, пре свега, она на којима пише „адвокат“. Јако је важно да се та „врата правде“ не промаше. Правну помоћ у Србији, рачунајући и у заштити од преваре, могу пружати и одговарајуће стручне службе правне помоћи при локалној саомоуправи, а одређена правна овлашћења, од недавно, имају и нотари (јавни бележници).

Правну помоћ у не малом броју случајева у Србији, међутим, нуде и лица која нису адвокати и не спадају у легалну сферу правне подршке. Ту „сиву зону“ правних услуга закон и пракса називају зоном надриписарства или, како се то у народу каже „дрвених адвоката“. Поред тога, што је надриписарима бављење бављење тим „послом“ недозвољено и кажњиво, оно може за вас бити и јако ризично и донети вам додатне главобоље. Основни принципи адвокатуре као професије уређени су чак и на нивоу Уједињених нација и важе, практично, за све државе које су чланице те организације.

Добро се сећам када сам у једном малом месту надомак Београда сазнао од својих колега, како „праву бригу“ о мештанима углавном воде „дрвени адвокати“. Није у питању само један, већ више људи од те „феле’“. Корисницима њихових услуга је најважније да су те квазистручњаке ангажовале и комшије и да они, обично, не коштају много. Руку на срце, нису они увек неуспешни, посебно, уколико су овладали опробаним механизмима и техникама „паралелног“ утицаја на суд или ако имају срећу да добију незаинтересованог или стручно „залуталог“ судију. Све муке таквог избора постају уочљиве онима који су их одабрали, тек касније, када се „затворе“ сви путеви правде. Тек на великим грешкама тих надриписара, њихови несрећни клијенти почињу да увиђају потребу да ангажују некога ко би требало да „извади“ флеке таквог погрешног избора. Тада може бити јако тешко повратити позицију или исправити „криве Дрине“ њихових „правних конструкција“ и „творевина“, чак и уз помоћ „веза“ којима се, по правилу, диче. То уме да боли, када њихов неуспех осетите на свовој кожи и када добијете „по свом џепу“. Како год окренете, мирније ћете спавати, ако са том недозвољеном категоријом правних заступника немате посла, осим да их, евентуално, препоручите својим противницима.

У наставку ове приче проћи ћемо и другим мање осветљеним „стазама“ правде. Уставом Србије је, иначе, прописано да правну помоћ могу пружати само адвокати и службе правне помоћи на нивоу локалне самоуправе. Надриписарство представља вишекратно бављење услугама пружања правне помоћи од стране лица која за то нису овлашћена, а то чине уз наплату. Бављење таквим „услугама“ од стране неовлашћених лица у Србији представља кривично дело које се кажњава затвором или новчаном казном. Тако је актуелним законом којим се уређује поступак у парници прописано да пуномоћник странке мора бити адвокат, а да странку у поступку по ванредним правним лековима мора заступати искључиво адвокат. Такође, и законом који уређује управни поступак прописано је да је орган државне управе обавезан да ускрати заступање надриписару и да о томе одмах обавести странку коју заступа и надлежног јавног тужиоца, ради подношења кривичне пријаве против тог неовлашћеног лица.

Преузето уз сагласност аутора и „Илустроване политике“

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
12°
Ведро
07:0017:45 CEST
СубНедПон
min 11°C
26/11°C
27/10°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.