САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 819335Укупно посета:
  • 2564447Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ЛАКШЕ ЈЕ ВОЛЕТИ

Пише: Ирена Јовановић, ТВ новинар

Туристички номади, истерани из својих станишта, сувих, климатизованих канцеларија размилели су се дуж топлих обала. Суспендоване су бриге, одложени важни датуми, померени фокуси. Наизглед крут и пословично хладнан свет, у облику туристе, заузима другачији положај тела, заборавља на гард и опрез, препушта се врелини дана које никако да потроши, а опет пролазе брзо као пауза за ручак у току радног времена.

На малој плажи скупог хотела решавају се политичка питања, једним се оком прате деца што иду у стране школе и освајају пубертет, те показују нова лица до ове године непозната њиховим заузетим родитељима. На одмору сазревају страни језици, комуникација шири свој терен истражујући у непознато, рецептори региструју новости, анестезирани импулси за реакције продужавају време разумевања задатог. Питања која савремени свет поставља у цивилизацијском тренутку крећу се између суштине и пуког одржавања. Lifestyle се растеже између жеља да нас услужују и третирају као богове за тешко зарађени новац до потребе да се дајемо онима за које нисмо имали времена.

Одмор је време претеривања и љубазне нереалности која за кратко време тражи највише од нас. На малом, градском мотору један ”наш” бизнисмен кога су новине означиле тајкуном, носи доручак жени и деци. Неколико врућих крофни и пар питица са зељем уз цеђени ђус пријају више него ли сав онај београдски ресторатерски дијапазон дневних специјалитета. Има шарену мајицу и торбицу око струка. И стрпљење да пролази између домаћих колега туриста са којима се иначе у рођеној земљи нема где сретати. Спојило их је топло море и отупелост за компетицију, иначе насушну домородачку потребу.

У кабареу Радета Марјановића, у коме Чеси и Пољаци на Јадрану буше душеке нехајно пуштеним ноктима чија уредност чека повратак у редовне околности, помиње се чудесна породична ангажованост око морских реквизита и организације времена. Прпошност мајки и стасалих девојчица исмејана је више од вечите запитаности мушких укућана шта им је циљ и задатак на додељеном одмору. Духовитост је пуштена дуж обала, као тапацирунг свим нерешивостима. Најозбиљнијим тоном чух кад је рекла, моја београдска пријатељица, да више ништа неће бити исто, са ове прекретнице може се само у два правца и да нема извлачења. И била је у праву, свако је крив за свој одмор колико је и за њега заслужан. И дужан је свако за мишљење о себи.

Ако је љубав с дозволом најмоћније окружење, окушајте се у моћи поштовања. Требаће само мало више труда. Лакше је волети, али нам свима каткад бива понуђен пут којим се ређе иде. Бирајмо, ове или идуће године…

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
12°
Ведро
07:0017:45 CEST
СубНедПон
min 11°C
26/11°C
27/10°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.