САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 819337Укупно посета:
  • 2564451Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

 

КАКО СЕ КАЛИО ПАРТИЗАНСКИ САНИТЕТ

Пише: др Мирољуб Васић

Медија центар „Одбрана“ у Београду објавио је вредну књигу “Од партизанског санитета до санитетске службе војске 1941-1945. године“ и на тај начин не само пружио научни допринос обради о улози санитетске службе у НОР-у, већ и њеним многобројним посленицима подигао трајан, покретан споменик.

Аутори истакнути научни и медицински посленици, а они су део наше савремене историје, њеног стварања и тумачења, хуманисти, интернационалисти, грађани света, су ову књигу посветили не само савременицима већ и будућим генерацијама да не забораве славну прошлост санитета у НОП-у, са којим су народи Југославије ушли у светску историју.

Аутори др Вељко Тодоровић и др Бранислав Поповић заслужују признање и захвалност јер је ова књига допринос обележавању 70.годишњице СУБНОР-а.

Ова вредна књиа резултат је ауторових сериозних истраживања, о чему убедљиво сведочи њен садржај и богат списак литературе од 149 радова, што говори да је о овом значајном, осетљивом питању доста писано.

Аутори су материју изложили у два дела, у првом је сажето приказан укупан развој санитетске службе и догађања у НОП-у, а у другом дат тематски приказ појединих садржаја са широко узрочно посленичким објашњењима.

Књига убедљиво сведочи о успешном обављању здравствене заштите бораца, сведочи да су припадници санитетске службе у НОП-у и поред тешких ратних сукоба успешно обављали здравствену заштиту бораца, да се нису одвајали од својих рањених и болесних бораца, већ су заједно са њима гинули у борби (истичем да је санитет НОП-а лечио и заробљене непријатељске војнике и официре).

Књига је обогаћена и краћим биографијама истакнутих лекара у НОП-у и списком лекара, студената медицине и болничарки народних хероја. Објављено је и мноштво фотографија актера, који убедљиво сведоче о улози и развитку санитетске службе у НОП-у.

Аутори, понављам, научни посленици, војне и медицинске струке овом књигом богате спознавање прошлости санитетске служе у НОП-у, која је одиграла историјску улогу не само у санитету, већ и у историји НОП-а у Југославији.

Ова вредна књига је написана лепим, писменим језиком, она богатством фактографије и фотографија представља у неку руку времеплов кроз НОП и потвду Енгелсове оцене „пракса је огледало идеја“. Она чува памћење о прошлости без кога нема историјског трајања. Она је, такође доказ да је Ниче био у праву када поручи „речи имају моћ“.

Ова вредна књига је у функцији оних мудрих порука: „Verba volant scripta manet“ (Латини) (речи лете написано остаје) и „Будућност припада онима који се најдуже и најбоље сећају своје прошлости“ (Ниче).

Савремено друштво са својом историјом испуњено је и оптерећено прошлошћу а бременито будућношћу, јер држава, друштво израстају из историјског тоталитета једног друштва, које се не може објаснити ни схватити без историје. Ова вредна књига сведочи, чува прошлост о санитетској служби Војске Југославије у Другом светском рату.

Рукопис ове вредне књиге награђен је 2015. године СУБНОР-овом наградом „Драгојло Дудић“.

Када су писали ову књигу њени аутори нису себи поставили лак задатак, јер би то значило изневерити своју прошлост, струку, себе, остати дужник животу, прошлости о којој пишу, сведоче. Књига је потврда да је човек сам себи судбина и да вредност живота није у чекању, већ у борби, стварању. Добро је да постоје овакви аутори и књиге, јер без памћења прошлости нема добре будућности.

И да ово казивање о овој значајној књизи завршим лепим стиховима:

Нека сунце падне у срца наша,

Нека муња земљом сева,

Кљусину историје потерајмо,

Лева, лева,лева…

Како Херодот поручи „историја је чувар сећања“.

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Ведро
07:0017:45 CEST
СубНедПон
min 11°C
26/11°C
27/10°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.