САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 800712Укупно посета:
  • 2523455Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ПЕНЗИЈА НА „ПОСЕБАН“ НАЧИН

Пише: Мирослав Миња Николић, адвокат

Осигураници који су део радног стажа остваривали у бившим републикама СФРЈ добро је да знају, да је Република Србија уговорно регулисала питања признавања тог радног стажа, исплате пензија и здравственог осигурања са свим државама које су биле републике у тој некада заједничкој савезној држави. Сва ова питања су уређена билатералним споразумима, који се у пракси и извршавају. Република Србија је такве споразуме из области социјалног осигурања, иначе, закључила са 29 земаља, укључујући и са свим преосталим државама које су биле бивше југословенске републике.

У ситуацији када су осигураници део права из области социјалног осигурања остваривали у тим бившим југословенским републикама, захтев за признавање радног стажа, исплате пензија, здравственог осигурања и других давања, могу се подносити надлежној филијали Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање, према пребивалишту осигураника. У таквом захтеву је потребно нагласити, да је стаж осигурања оствариван и у тим државама. О свему што је потребно за остваривање тих права, орган републичког фонда ПИО ће у међусобној коресподенцији са одговарајућим фондом или заводом ПИО бивших југословенских република, предузети све што је потребно. Они који имају двојно држављанство, могу се обратити и фонду односно заводу те друге државе, уколико су у њој радили.

По потреби, уколико, евентуално, дође до неких проблема у признавању стажа, увек можете захтевати од републичког фонда ПИО, преко ваше филијале, да вам изда одговарајућу потврду, односно уверење о стажу на прописаном међудржавном обрасцу, сходно потписаном Споразуму две државе у области социјалног осигурања. Тако можете поступити, на пример, уколико вам не признају радни стаж у војсци или другој тада савезној институцији, уколико сте радили у бившој југословенској републици. Једнако, можете се обратити и фонду, односно заводу ПИО бивше југословенске републике за издавање такве потврде, уколико се појави проблем око признавања стажа на територији те државе. Таква потврда ће бити прослеђена фонду, односно заводу ПИО друге бивше југословенске републике.

На основу поднетог или прослеђеног захтева и евентуалне додатне потврде, односно уверења о стажу осигурања, добићете на кућну адресу извод из пензијског стажа, као и податке о утврђивању пензије, на основу пензијске основе, која ће бити комбиновано утврђена, на основу размене података између фондова, односно завода двеју држава. Тада ће вам доставити и податке о зарадама и накнадама, као и приказ годишњих пензијских основа, наравно и очекивану висину пензије у тренутку када испуните прописане услове за пензионисање.

Важно је да захтев поднесете благовремено, пре испуњавања услова за одлазак у пензију, како би на време могли да сазнате све што вас по том питању занима и, по потреби, реагујете, уколико се добијени подаци не уклапају у оне којима ви располажете, а да заслужена пензија не чека. Потрудите се да вам одлазак у пензију, ма колико се њој не радујете, буде срећан бар у мери у којој нећете добијати мање новца од оног колико вам по закону и тим међудржавним споразумима припада.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Clear
05:4419:29 CEST
SatSunMon
19/6°C
22/7°C
23/9°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.