САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 863352Укупно посета:
  • 2654603Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

СЛАВНИ НАШИ ХЕРОЈИ

У Савином Селу код Врбаса, борци врбашке општине, пригодним програмом обележили су два за њих битна датума везана за тај дан – Дан народних Хероја Југославије и Дан државности.

Свечаност је одржана у организацији Општинског одбора СУБНОР-а Врбас, а домаћин је била месна борачка организација у том селу на челу са агилним председником Марко Ђукићем. Разуме се уз пуну помоћ и подршку челних људи Општинског одбора СУБНОР-а – Карла Тамаша и Милутина Мића Влаховића, што је , уствари, и допринело да буде величанствен скуп. Потврда је присуство великог броја чланова борачке организације из пет месних и градске организације (Бачког Доброг Поља, Змајева , Равног Села, Куцуре и Савиног Села), који су се окупили да чују речи мудрих људи о догађајима из минулих времена и евоцирају успомене не погинуле борце и хероје.

Карло Тамаш

Положени су венци и цвеће на спомен бисте народних хероја Саве Ковачевића и Милана Куча, које се налазе у главној улици Савиног Села, места које са поносом и данас носи име легендарног команданта Треће дивизије.

У овом селу раније је постојало узорно пољопривредно газдинство које је носило име народног хероја Милана Куча, а његова спомен биста налазила се испред управне зграде предузећа. Трансформацијом и приватизацијом, данас имање не постоји са његовим именом, а спомен биста је премештена на другу локацију и постављена испред зграде Музеја НОБ.

Милан Куч погинуо је јуначком смрћу, заједно са својом супругом Станом и још неколико истакнутих партијских радника као члан ОК КПЈ за Беране, 15. фебруара 1943. године у борби са Италијанима, четницима и муслиманском милицијом приликом пробоја из опседнуте земунице у селу Љешница, у беранском крају. За народног хероја проглашен је 11. јула 1945. године.  Тај датум борци Савиног Села традиционално обележавају, а од пре неколико година и њихови другови из целе врбашке општине. А , ово је, уствари, 70 – та годишњица од његове смрти.

Зборишту у Савином Селу придружили су се Боривоје и Милан Куч, син и унук Милана Куча.

У пригодном дирљивом говору надахнуто је говорио Карло Тамаш, председник Општинског одбора СУБНОР-а Србије.

У културно – уметничком програму наступили су уцесници месне ОШ „Бранко Радичевић“ и  народни гуслар Миљан Вујовић.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Савино Село

  • pedjaza каже:

    U Srbiji je veliki broj sela i gradova, odakle su se iznedrili narodni heroji. Primer Savinog Sela i opštine Vrbas treba da slede i svi ostali, jer je to najmanje što može da se učini u znak zahvalnosti tim hrabrim i požrtvovanim ljudima.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.