Савино Село

СЛАВНИ НАШИ ХЕРОЈИ

У Савином Селу код Врбаса, борци врбашке општине, пригодним програмом обележили су два за њих битна датума везана за тај дан – Дан народних Хероја Југославије и Дан државности.

Свечаност је одржана у организацији Општинског одбора СУБНОР-а Врбас, а домаћин је била месна борачка организација у том селу на челу са агилним председником Марко Ђукићем. Разуме се уз пуну помоћ и подршку челних људи Општинског одбора СУБНОР-а – Карла Тамаша и Милутина Мића Влаховића, што је , уствари, и допринело да буде величанствен скуп. Потврда је присуство великог броја чланова борачке организације из пет месних и градске организације (Бачког Доброг Поља, Змајева , Равног Села, Куцуре и Савиног Села), који су се окупили да чују речи мудрих људи о догађајима из минулих времена и евоцирају успомене не погинуле борце и хероје.

Карло Тамаш

Положени су венци и цвеће на спомен бисте народних хероја Саве Ковачевића и Милана Куча, које се налазе у главној улици Савиног Села, места које са поносом и данас носи име легендарног команданта Треће дивизије.

У овом селу раније је постојало узорно пољопривредно газдинство које је носило име народног хероја Милана Куча, а његова спомен биста налазила се испред управне зграде предузећа. Трансформацијом и приватизацијом, данас имање не постоји са његовим именом, а спомен биста је премештена на другу локацију и постављена испред зграде Музеја НОБ.

Милан Куч погинуо је јуначком смрћу, заједно са својом супругом Станом и још неколико истакнутих партијских радника као члан ОК КПЈ за Беране, 15. фебруара 1943. године у борби са Италијанима, четницима и муслиманском милицијом приликом пробоја из опседнуте земунице у селу Љешница, у беранском крају. За народног хероја проглашен је 11. јула 1945. године.  Тај датум борци Савиног Села традиционално обележавају, а од пре неколико година и њихови другови из целе врбашке општине. А , ово је, уствари, 70 – та годишњица од његове смрти.

Зборишту у Савином Селу придружили су се Боривоје и Милан Куч, син и унук Милана Куча.

У пригодном дирљивом говору надахнуто је говорио Карло Тамаш, председник Општинског одбора СУБНОР-а Србије.

У културно – уметничком програму наступили су уцесници месне ОШ „Бранко Радичевић“ и  народни гуслар Миљан Вујовић.