Београд

ПРАЗНИК ПРОЛЕТЕРА

У Дому бораца и инвалида на Савском тргу у Београду, одржана је годишња скупштина Секције бораца Друге пролетерске НОУ бригаде – поводом 72.годишњице формирања прослављене јединице НОВ Југославије.

У оквиру програма рада овог скупа, делегација Секције је положила венац на гроб маршала Тита у Кући цвећа.

Друга пролетерска бригада је формирана 1. марта 1942. у босанском градићу Чајниче, од 867 бораца НОП одреда из Западне Србије и Шумадије, међу којима су биле и 52 другарице.

Током НОБ-а под ратном заставом, с краја на крај ратишта, борио се 5.501 борац, од којих је 2.249 погинуло у борби за слободу, 48 је израсло у народне хероје Југославије, а 24 у генерале ЈНА.

Тројица старешина из Бригаде у годинама мира су били председници Председништва Републике Србије: Добривоје Видић, Никола Љубичић и Петар Грачанин.

Из првог строја Бригаде данас је у животу само 11 носилаца Партизанске споменице 1941, од којих две другарице. Од народних хероја жива је, на нашу заједничку срећу Даница – Дана Милосављевић.

Поред бораца, потомака и поштовалаца припадника Бригаде, свечаном скупу је присуствовао и већи број грађана из више крајева Србије, док су у културно-уметничком делу учествовали драмска уметница Драгица Ристановић – Ранковић из Позоришта на Теразијама и ансамбл „Има дана“ са Чукарице.