Крагујевац

ШУМАДИЈА ПАМТИ

Поводом 71. годишњице стрељања родољуба и антифашиста на Метином брду, месту где се налазио немачки логор, крај споменика „Талац“, одржана је комеморација у знак сећања на 157 родољуба које су на том месту стрељали фашисти и њихове слуге домаћи издајници.

Венце на спомен-обележје положиле су делегација Скупштине града Крагујевца, Окружног одбора СУБНОР-а Шумадије на челу са предедником Живомиром Смиљковићем, генерал п.пук. у пензији, делегација ГО СУБНОР-а Крагујевац, подмлатка секције партизана Шумадије, општинских одбора СУБНОР-а Рача, Аранђеловац, Топола и Кнић, делегација ГО СПС Крагујевац, делегација ОРВС-а Крагујевац, Покрета социјалиста Крагујевац, као и чланови породица стрељаних родољуба.

Присутне госте, као и ученике основних школа, којих је овај пут било у односу на протекле године знатно више, пред обновљеним спомеником који су вандали били оскрнавали, а обновио га ГО СУБНОР Крагујевац из својих средстава, поздравио је председник борачке организације Крагујевца, проф. Жељко В.Зиројевић, и истакао беспримеран хероизам и јунаштво погинулих који су тог 2. марта 1942. године, предвођени скојевцем Драгишом Банићем – Виртусом из Наталинаца (Топола), голоруки јуришали на немачке митраљезе.

Посебну пажњу присутних пленио је првоборац Влада Сретеновић (90 година), који је евоцирао успомену на логор у чијем затвору се налазио и одакле је спроведен у београдски логор Бањицу и Немачку.

Ученици ОШ „Вук Караџић“ из Крагујевца извели су културно-уметнички програм под називом „Шумадија памти“ посвећен догађајима из марта 1942. године.