САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 864208Укупно посета:
  • 2656004Укупно прегледа:
  • 5Тренутно посетилаца:

СВЕЧАНО ИСПРЕД КУЋЕ РИБНИКАРА

Општински одбор СУБНОР-а Савски венац и Месно удружење “Стеван Филиповић”, у сарадњи са Градским одбором СУБНОР-а Београда, поводом обележавања Дана борца, организовали су свечани скуп бораца, потомака и поштовалаца наше НОБ.

Испред куће Рибникара, у којој је 4. јула 1941. године Политбиро ЦК КПЈ на челу са генералним секретаром Јосипом Брозом Титом донео Oдлуку о подизању општенародног устанка против фашистичког окупатора, председник СУБНОР-а Савски венац Зденко Дупланчић поздравио је присутне делегације као и остале учеснике.

Након минута ћутања и одавања поште погинулим друговима, на споменик „Позив на устанак” венце су положиле делегације СУБНОР-а Београда, СУБНОР-а Савски венац и Секције бораца, потомака и поштовалаца Прве пролетерске НОУ бригаде, СУБНОР Палилула, Удружења бораца, потомака и поштовалаца НОР-а 6.личке пролетерске дивизије „Никола Тесла“ и 35.личке ударне дивизије, Комунистичке партије и Комуниста Србије.

Зденко Дупланчић је, у свом пригодном излагању поводом Дана борца, истакао да су резултати са ове Седнице Политбироа допринели победи над непријатељем, домаћим слугама и колаборационистима. Од чета, батаљона, одреда, бригада, дивизија, корпуса и армија са ратним ваздухопловством и морнарицом, током четворогодишње борбе, наше оружане снаге нарасле су у респектабилну силу способну да, сопственим снагама, ослободе нашу земљу и да, у фронту са антифашистичким снагама (СССР, САД и Велике Британије), нанесу пораз снагама хитлеровске коалиције.

У току НОБ-а, дејствима наших јединица задржали смо око 50 непријатељских дивизија које би биле упућене на фронтове савезника, првенствено СССР-а. Ратко Крсмановић, члан Председништва ГО СУБНОР Београда, у свом излагању, између осталог, истакао је да, на жалост, ни данас не мирују повампирени чиниоци и оне снаге које су управо југословенски партизани морали да поразе: „Када је овде доношена Одлука, Политбиро је имао јасну представу: и како и са ким, и зашто и са чим доћи до коначне победе. И управо тако организован и вођен устанак и народноослободилачка борба донела је победу, одлучујућу победу, над пораженим снагама квинслиншких и колаборационистичких снага које су биле присутне на све југословенском простору“.

Члан Удружења бораца, потомака и поштовалаца НОР-а 6.личке пролетерске дивизије „Никола Тесла“ и 35.личке ударне дивизије, друг Исо Рапајић прочитао је из запис Владимира Дедијера у свом дневнику на дан 4. јул 1941. године.

Након свечаности, присутним делегацијама и појединцима подељен је Проглас ЦК КПЈ од 12. јула 1941. године.

 

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.