Сокобања

ТРАГОМ ОЗРЕНСКИХ ПАРТИЗАНА

Поводом 4. и 7. јула – Дана борца и Дана устанка народа Србије, крај спомен обележја борцима НОР-а у центру Сокобање одржан је скуп и положени венци. Присутне је поздравио председник СУБНОР-а Сокобања др Славко Јовановић и истакао значај ових јубилеја у нашој новијој историји.

Озренски партизани предвођени легендарним херојем Алексом Маркишићем, Димитријем Драговићем, Рајком Вићентијевићем и многим другима са Озрена су високо подигли барјак слободарства и борбе против фашизма.

Обраћајући се у име СУБНОР-а Србије, потпредседник пуковник проф. Жељко В. Зиројевић је поздрављајући све присутне у име председника СУБНОР-а Душана Чукића и Председништва истакао:

„СУБНОР Србије као јединствена, патриотска и антифашистичка организација доследан је настављач слободарских идеја партизана. Сокобања је одувек имала са чим да се поноси а доказ томе су Озренски партизански одред предвођен комесаром Алексом Маркишићем, народним херојем и командантом Димитријем Драговићем као и са слободарима пониклим у овом крају.“

 Венце на спомен обележја положиле су делегације СУБНОР-а Србије, Шумадије, Бора, Зајечара, Бољевца, Сокобање, Неготина, Кладова, Скупштина Бора и Сокобање као и поштоваоци и потомци учесника НОР-а.

Сви присутни су затим обишли обновљена спомен обележја Алекси Маркишићу и Рајку Вићентијевићу у центру Сокобање које је обновио СУБНОР.

У лечилишту „Бањица“ одржан је проширени састанак СУБНОР-а Тимочког и Борског округа на коме је расправљано о актуелним дешавањима у организацији СУБНОР-а са посебним акцентом на ситуацију у Бору и Мајданпеку којом приликом су дате смернице за даљи рад и јачање организације. Састанком је председавао потпредседник СУБНОР-а Србије Жељко Зиројевић.

За успешан рад признања су додељена Вили „Милка“ – Сокобања, доктору Славку Јовановићу и Андрији Маркишићу, припаднику МУП-а Србије као и јавно похваљен рад Специјалне болнице „Бањица“ и њеног руководства.