САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 818882Укупно посета:
  • 2563723Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ

СУБНОР Града Вршца организовао је обележавање Дана борца, 4. јули, полагањем венаца на споменик Жарку Зрењанину у Руском парку, испред Градске библиотеке. Борцима су се придружили представници СУБНОР Војводине, вршачке градске власти, ратних војних и мирнодопских инвалида, грађани и најмлађи Вршчани са пионирским марамама и капама.

Присутнима се, испред споменика Зрењанину, обратио Драгољуб Ђорђевић, председник СУБНОР Вршац, и подсетио на хероје Другог светског рата који су положили животе за слободу и пали у борби против фашизма.

„У Европи на почетку Другог светског рата, поробљеној од нацистичке чизме, малени народ у Србији, у слободарском Београду, кренуо је у, наизглед, неизвесну борбу када се веровало да је немачка нацистичка солдатеска непобедива и да је узалуд сваки отпор. Показало се да су тада ти храбри људи покренули нешто што је трајало 4 године и донело слободу уз, нажалост, неизбежне велике жртве. Данас смо се окупили овде у спомен свим тим храбрим људима који су положили своје животе“ – рекао је Драгољуб Ђорђевић.

Члан Градског већа за образовање Вељко Стојановић поздравио је присутне у име градоначелнице Драгане Митровић, чланова Већа и локалне самоуправе и пожелео да се и даље сви окупљају када се обележава неки патриотски догађај.

Председник СУБНОР-а Војводине Светомир Атанацковић нагласио је да су се окупили да обележе 78.годишњицу од како је Комунистичка партија донела одлуку да не прихвата пораз, окупацију наше земље. Између осталог је рекао:

„Четири године фашистичког пожара поднели су наши људи, наши борци, хероји партизанских  јединица, рекао је Атанацковић. Банат је изнедрио прве партизанске народноослободилачке антифашистичке одреде. Било их је девет. Равничарски простор био је тежак за вођење борбе, међутим, устанак и борба су се ширили“.

Предраг Петровић, секретар Организације резервних војних старешина Јужног Баната, нагласио је да иако је Дан борца укинут 2001. године важно је што се људи окупљају и даље на тај дан.

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
15°
Сунчано
06:5617:50 CEST
ЧетПетСуб
26/10°C
25/10°C
26/11°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.