Савски венац

НОВЕ  АКЦИЈЕ  ЗА ВЕЋИ  УТИЦАЈ

Чланство тражи, и покреће, нове акције за још већи и делотворнији утицај у друштву. На то нас обавезују и славни преци без чије партизанске антифашистичке борбе нема ни успешне будућности којој тежимо.

Ово су, између осталог, поручили делегати годишње скупштине  организације СУБНОР-а са територије београдског Савског венца. У уводном слову председник Општинског одбора пуковник Зденко Дупланчић, иначе и члан републичког руководства, набројао је импозантне податке у протеклих 12 месеци и програм који обавезује и покреће ново чланство, посебно из редова потомака и поштовалаца у младој генерацији, да здушно крче пут ка општем бољитку Србије.

Учествујући у дебати, председник СУБНОР-а Србије Душан Чукић је инсистирао на неопходном јединству, што и многољудно чланство, сада већ преко 130 хиљада, тражи на свим окупљањима. А, у исто време, изискује с разлогом и према критеријумима и пракси, посебно у Европи, да и власти у Србији прописима гарантују СУБНОР-у Србије, не само због бројности, статус од посебног друштвеног интереса.

Борачка организација је својим деловањима, на унутрашњем плану и међународној сцени, сваким потезом доказала да ради у интересу нашег народа и заступа конструктивну позицију којом доприноси напретку и угледу наше отаџбине. Сада се то остварује уз готово непремостиве тешкоће јер законска регулатива, којом су средином двехиљадитих досовске власти уз шаренолика удружења сврстале и СУБНОР, не само што спутава нормалан рад, већ и идеје слободарства и антифашизма гуше супротно свим прокламацијама о прикључивању европским  иннтеграцијама које управо те принципе поштују као темеље успешног демократског друштва.

Годишња седница је анализирала и сарадњу са низом сличних организација и са територије негдашње заједничке државе, а посебно и предстојеће акције везане за обележавање пробоја Сремског фронта 12. априла и свечаности посвећене 75.годишњици устанка Србије у Другом светском рату.

На седници је говорио и председник Општине Савског венца Душан Динчић, напомињујући углед и значај који СУБНОР има и на тој великој београдској територији. Са поздравом се обратио и генерал Владо Брдар у име Градског одбора, а у раду је учествовао, поред низа гостију, генерал Видосав Ковачевић, заменик председника СУБНОР-а Србије.