Сећање

ОДЛАЗАК СКОЈЕВЦА И ПРВОБОРЦА

У Подгорици је преминуо и на Пелевом Бријегу сахрањен проф.др Милорад Мило Марковић, скојевац и првоборац, дугогодишњи председник СУБНОР-а Савезне Републике Југославије.

Доктор Мило Марковић је ступио у партизанске редове као дечак и већ са 15 година примљен у скојевску организацију и активно учествовао у тешким окршајима са окупаторским и квислиншким једицама у којима је показивао изузетну смелост упркос неискуству, али су срце и горштачка генетика и понос вукли напред – млади партизан је већ тада добио Орден за храброст.

У послератној активности професор Марковић се истицао у универзитетској пракси, објавио је више признатих књига, носилац је многих државних и стручних награда за достигнућа у области образовања, а био је и републички и савезни народни посланик.

Мило Марковић је, у једном од најтежих периода за борачку организацију, био председник Савезног одбора СУБНОР-а СР Југославије и здушно се залагао за њен опстанак и јачање.

Поводом смрти проф.др Милорада Мила Марковића, телеграм саучешћа породици и Савезу бораца и антифашиста Црне Горе упутио је проф.др Миодраг Зечевић, председник Републичког одбора СУБНОР-а Србије.