Сећање

ПРОСЛАВЉЕН ДАН ВЕТЕРАНА

У нашој земљи обележен је Дан војних ветерана као успомена на 4. децембар 1912. и потписано примирје у Првом балканском рату када је 400.000 бораца Краљевине Србије добило звање стари ратник.

Празник је обележен у свим јединицама наше војске и установама Министарства одбране као знак изузетног поштовања и сећања на борце пале за слободу отаџбине.

Централна комеморација одржана је у Београду где су на Споменик ослободиоцима у Другом светском рату венац положили представници Министарства одбране и Војске Србије а у име СУБНОР-а Србије заменик председника Видосав Ковачевић и члан Републичког одбора Зоран Јаковљевић.

Венци су положени и на Спомен-костурнице војника страдалих у српско-турским ратовима и Српско-бугарском рату и Спомен-костурницу бранилаца Београда у Првом светском рату.

Одата је пошта и Народном хероју Милану Тепићу који је жртвовао живот не предајући се налету усташких бојовника почетком деведесетих година прошлог века. Поред делегације Министарства одбране и Војске Србије, пошту су одали и представници ветеранских удружења а у име СУБНОР-а члан Републичког одбора Зденко Дупланчић.

Празник ветерана обележен је у касарни „Милан Благојевић Шпанац“ у Крагујевцу, где је на спомен обележје погинулим припадницима војске у нападу НАТО земаља 1999. на Србију одата пошта полагањем венаца. Том свечаном чину присуствовали су и чланови Окружног и Градског одбора СУБНОР-а Шумадије.