Чачак

ЗАЈЕНИЧКИМ СНАГАМА ДО ПОБЕДЕ

Трећег децембра 1944. године ослобођен је Чачак, садејством јединица 2. 17. и 23. дивизије НОВЈ и 226. и 51. пука Црвене армије. Немци и домаћи издајници су после упорне вишемесечне борбе током ноћи напустили град и повукли се према Пожеги пошто су претходно порушили путнички и железнички мост на Морави.

У рано јутро 3. децембра град је освануо слободан после три године окупације и свих недаћа која је она носила са собом. Грађани су изашли на улице и дочекали  ослободиоце, славећи победу и почетак новог доба.

Као и савке године до сада Градски одбор СУБНОР је организовао свечаности поводом ослобођења. Најпре смо положили венце у спомен парку „Борбе и победе“ у Чачку уз присуство грађана, потомака бораца НОР-а, Војске Србије, чланова патриотских удружења и моравичког округа. На комеморацији је говорио Боле Лукић, председник Градског одбора СУБНОР-а који је изнео историјске податке о учесницима борби, победи здружених јединица НОВЈ и Црвене армије и жртвама једне и друге стране. Положени су венци на спомен костурници у Трбушанима, где је сахрањено 35 припадника Црвене армије погинулих у борбама за ослобођење Чачка и неколико наших бораца. На овом месту је говорио Милета Боришић, председник месног удружења бораца околине, јер су се у Трбушанима и другим околним брдима водиле жестоке даноноћне борбе за ослобођење целе моравске долине и самог града. У Доњој Трепчи на спомен костурницу где су сахрањени наши и борци Црвене армије, положени су венци, одата пошта а о борбама простору одакле су дејстовале руске „каћуше“ говорио је Десимир Пауновић секретар Градског одбора СУБНОР.

У сали градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ одржана је свечана академија, којој су присуствовали Видосав Ковачевић, заменик председника СУБНОР-а Србије, члан Републичког одбора Зоран Јаковљевић, потпуковник Драган Вељовић из 2. бригаде КОВ, Владан Милић, помоћник градоначелника  Чачка.

О борбама за ослобођење града, послератној обнови и изградњи, месту и улози СУБНОР-а раније и сада говорио је председник Градског одбора Боле Лукић. Видосав Ковачевић је поздравио у име СУБНОР-а Србије, истакавши важну улогу организације у очувању традиције антифашизма, борби против покушаја ревизије историјских чињеница о антифашистичкој и ослободилачкој борби и подршци коју организација има код актуелне републичке власти.

Појединцима и установама додељене повеље и захвалнице СУБНОР-а. Изведен је и пригодан програм.