САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 845131Укупно посета:
  • 2621750Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ЗАЈЕНИЧКИМ СНАГАМА ДО ПОБЕДЕ

Трећег децембра 1944. године ослобођен је Чачак, садејством јединица 2. 17. и 23. дивизије НОВЈ и 226. и 51. пука Црвене армије. Немци и домаћи издајници су после упорне вишемесечне борбе током ноћи напустили град и повукли се према Пожеги пошто су претходно порушили путнички и железнички мост на Морави.

У рано јутро 3. децембра град је освануо слободан после три године окупације и свих недаћа која је она носила са собом. Грађани су изашли на улице и дочекали  ослободиоце, славећи победу и почетак новог доба.

Као и савке године до сада Градски одбор СУБНОР је организовао свечаности поводом ослобођења. Најпре смо положили венце у спомен парку „Борбе и победе“ у Чачку уз присуство грађана, потомака бораца НОР-а, Војске Србије, чланова патриотских удружења и моравичког округа. На комеморацији је говорио Боле Лукић, председник Градског одбора СУБНОР-а који је изнео историјске податке о учесницима борби, победи здружених јединица НОВЈ и Црвене армије и жртвама једне и друге стране. Положени су венци на спомен костурници у Трбушанима, где је сахрањено 35 припадника Црвене армије погинулих у борбама за ослобођење Чачка и неколико наших бораца. На овом месту је говорио Милета Боришић, председник месног удружења бораца околине, јер су се у Трбушанима и другим околним брдима водиле жестоке даноноћне борбе за ослобођење целе моравске долине и самог града. У Доњој Трепчи на спомен костурницу где су сахрањени наши и борци Црвене армије, положени су венци, одата пошта а о борбама простору одакле су дејстовале руске „каћуше“ говорио је Десимир Пауновић секретар Градског одбора СУБНОР.

У сали градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ одржана је свечана академија, којој су присуствовали Видосав Ковачевић, заменик председника СУБНОР-а Србије, члан Републичког одбора Зоран Јаковљевић, потпуковник Драган Вељовић из 2. бригаде КОВ, Владан Милић, помоћник градоначелника  Чачка.

О борбама за ослобођење града, послератној обнови и изградњи, месту и улози СУБНОР-а раније и сада говорио је председник Градског одбора Боле Лукић. Видосав Ковачевић је поздравио у име СУБНОР-а Србије, истакавши важну улогу организације у очувању традиције антифашизма, борби против покушаја ревизије историјских чињеница о антифашистичкој и ослободилачкој борби и подршци коју организација има код актуелне републичке власти.

Појединцима и установама додељене повеље и захвалнице СУБНОР-а. Изведен је и пригодан програм.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.