САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 845135Укупно посета:
  • 2621754Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ХЕРОЈИ НИСУ ЗАБОРАВЉЕНИ

Комеморацијом и полагањем венаца на спомен-комплексу у Пријепољу одата је пошта стадалим борцима у једној од најтрагичнијих битака у Другом светском рату у којој је погинуло око 500 бораца.

Учествовале су, уз представнике Војске Србије, локалне самоуправе и СУБНОР-а, делегације из Котора, Подгорице, Берана, Бијелог Поља, Пљеваља, Ужица, Косјерића, Бајине Баште, Нове Вароши, Прибоја, Београда, Сопота, Батајнице, Аранђеловца и Чачка. Скупу се обратио и градоначелник Драгољуб Зиндовић.
”Сваки пут кад станем на ово свето место на коме је исписана најтужнија и најтрагичнија страница наше историје осећам посебну одговорност за изговорене речи, али осећам и част што заједно евоцирамо успомене на хероје пријепољске епопеје, што се клањамо њиховим сенима и одајемо дужно поштовање за храброст, патриотизам, оданост отаџбини и величину подвига”. Он је подсетио да је у Пријепољу 4. децембра пре 76 година вођена једна од најтежих борби у току НОР-а, а да хероика и трагика пријепољске битке није само у броју жртава и величини отпора, већ је то било и највеће искушење партизанских бораца у току НОР-а. Заједно су гинули Шумадинци, Далматинци, Крајишници, милешевског, пљеваљског, бјелопољског среза.

Управо због величине њихове жртве, председник општине Зиндовић је мишљења, да Пријепоље треба да буде препознатљиво по овом спомен комплексу.

“Морамо више учинити да ово место постане симбол града, његово слободиште. Постоји пројекат детаљне санације и реконструкције да ово светилиште уредимо и обележимо као меморијално – туристички потенцијал на туристичкој мапи Пријепоља. Међу бројним историјским вредностима којим обилује ова средина неопходно је урбанистички овај простор проширити. На жалост за сада нема никаквог путоказа на уласку у град да поред магистралног пута постоји изузетан историјски споменик из НОБ-а, што треба у што краћем року завршити”, најавио је председник општине.

Уз полагање венаца и пригодан програм присуствовали су многобројни ветерани и чланови борачке антифашистичке организције.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.