Пријепоље

ХЕРОЈИ НИСУ ЗАБОРАВЉЕНИ

Комеморацијом и полагањем венаца на спомен-комплексу у Пријепољу одата је пошта стадалим борцима у једној од најтрагичнијих битака у Другом светском рату у којој је погинуло око 500 бораца.

Учествовале су, уз представнике Војске Србије, локалне самоуправе и СУБНОР-а, делегације из Котора, Подгорице, Берана, Бијелог Поља, Пљеваља, Ужица, Косјерића, Бајине Баште, Нове Вароши, Прибоја, Београда, Сопота, Батајнице, Аранђеловца и Чачка. Скупу се обратио и градоначелник Драгољуб Зиндовић.
”Сваки пут кад станем на ово свето место на коме је исписана најтужнија и најтрагичнија страница наше историје осећам посебну одговорност за изговорене речи, али осећам и част што заједно евоцирамо успомене на хероје пријепољске епопеје, што се клањамо њиховим сенима и одајемо дужно поштовање за храброст, патриотизам, оданост отаџбини и величину подвига”. Он је подсетио да је у Пријепољу 4. децембра пре 76 година вођена једна од најтежих борби у току НОР-а, а да хероика и трагика пријепољске битке није само у броју жртава и величини отпора, већ је то било и највеће искушење партизанских бораца у току НОР-а. Заједно су гинули Шумадинци, Далматинци, Крајишници, милешевског, пљеваљског, бјелопољског среза.

Управо због величине њихове жртве, председник општине Зиндовић је мишљења, да Пријепоље треба да буде препознатљиво по овом спомен комплексу.

“Морамо више учинити да ово место постане симбол града, његово слободиште. Постоји пројекат детаљне санације и реконструкције да ово светилиште уредимо и обележимо као меморијално – туристички потенцијал на туристичкој мапи Пријепоља. Међу бројним историјским вредностима којим обилује ова средина неопходно је урбанистички овај простор проширити. На жалост за сада нема никаквог путоказа на уласку у град да поред магистралног пута постоји изузетан историјски споменик из НОБ-а, што треба у што краћем року завршити”, најавио је председник општине.

Уз полагање венаца и пригодан програм присуствовали су многобројни ветерани и чланови борачке антифашистичке организције.