Aранђеловац

ПУТЕВИМА ЈУНАКА КОЛУБАРЕ

Поводом 105. годишњице победе српске војске над аустроугарском армадом на Колубари, извојеваној захваљујући бриљантном знању војсковође Живојина Мишића, пред спомен костурницом у Аранђеловцу, на путу 1300 каплара, одржан је комеморативни скуп.

У крипти спомен костурнице почивају око 4000 знаних и незнаних српских и аустроугарских војника. Венце су положиле делегације СУБНОР-а Аранђеловца, Шида, Бајине Баште, Крагујевца, Раче, Тополе, Ужица, Пријепоља, Сопота, Скупштине општине Аранђеловац, СПС-а, а у име СУБНОР-а Србије и председника Душана Чукића, потпредседник Жељко В.Зиројевић са сарадницима.

Председник Општинског одбора СУБНОР-а Аранђеловца Радомир Радосављевић, посебно је поздравио  ученике Основне школе „Свети Сава“ и истакао:

„Колубарска битка вођена је од 16. новембра до 15. децембра 1914. године, на фронту од 200 километара, против двоструко бројније и немерљиво боље опремљене аустроугарске војске. Српска војска којој је предвиђен потпуни слом, за кратко време је реорганизована, оспособљена да пређе у контраофанзиву и нанесе непријатељу одлучујући пораз.

Колубарска битка је кључни и завршни ратни догађај те 1914. године и дала је велике јунаке српског бојишта који и данас служе на част овој земљи. Жртве које су они дали, њихови потомци не смеју да забораве.“

Ученици Основне школе „Свети Сава“ приредили су пригодан програм посвећен јунацима битке на Колубари.