СЕЋАЊЕ

Дан ослобођења Зајечара у Другом светском рату обележен је данас у граду на Тимоку полагањем цвећа и венаца на спомен обележје “Костурница” и сећањем на жртве немачког терора, борце НОР-а и црвеноармејце који су дали своје животе у борби за ослобођење. Церемонији полагања венаца претходио је сусрет градоначелника Бошка Ничића, аташеа за културу Амбасаде Руске Федерације у Србији Дениса Круглова и пуковника Евгенија Анприлова.

“У врло пријатном разговору и уз подсећање на херојство војника Црвене армије и партизанских јединица који су дали животе за ослобођење нашег града, размењена су мишљења и идеје о бројним темама”, рекао је Ничић и додао да је са великим задовољством прихваћено посредовање Амбасаде Руске Федерације у братимљењу Зајечара и једног града у Руској Федерацији који ће ускоро бити познат.

Ничић је захвалио амбасадору Руске Федерације у Републици Србији Александру Боцан-Харченку, на позиву да Зајечар буде део великог пројекта формирања Међународне асоцијације градова античког наслеђа (МАГАН).

Тачно у подне, представници локалне самоуправе, представници Амбасаде Русије, Војске Србије и борачких организација, положили су венце на спомен обележје „Костурница“ у Зајечару.