СЕЋАЊЕ НА СТРАДАЊЕ НЕВИНИХ НА ВАРВАРИНСКОМ МОСТУ 1999. ГОДИНЕ

На данашњи дан пре 25. година, тачно у 13.45 часова, злочиначка авијација НАТО алијансе је мучки и без најаве бомбардовала мост на реци Велика Морава у Варварину и починила масакр над недужним цивилима. На верски празник Свете тројице убице су однеле 10 невиних живота, а 30 цивила је теже или лакше рањено. Био је то најтужнији дан у историји Варварина.

У организацији општине Варварин, на Спомен обележју поред обновљеног моста одржан је комеморативни скуп и положени су венци за пострадале невине грађане.

Помену су присуствовале породице страдалих жртава, делегација Министарства одбране на челу са министром одбране, делегација Војске Србије на челу са начелником генералштаба, делегације Министарства унутрашњих послова и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, делегације Расинског управног округа, општине Варварин, града Крушевца и удружења у чијем су фокусу борци, инвалиди рата и потомци ратника, удружења која граде мир и поверење, наставници и ђаци основне и средње школе из Варварина и велики број грађана.

Опело је одржало свештенство епархије Крушевачке на челу са Владиком крушевачким, господином Давидом.

Венац је положила и делегација СУБНОР на нивоу Расинског округа. Почаст страдалима у име СУБНОР Србије одали су председника СУБНОР – ГО Крушевац Бојан Томић и заменик председника СУБНОР – ОО Варварин Милан Павловић са сарадницима.

30.5.2024