САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 811281Укупно посета:
  • 2540728Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ДОСАЊАНИ САН ПРОЛЕТЕРА

Пише: Јован Радовановић

Из године у годину, из месеца у месец, увек смо се питали: докле је досегла Црвена армија? Данима и месецима борци су се тукли успешно, па и неуспешно, један другом говорили – срешћемо Црвену армију!

Тај сусрет се дуго сањао и досањао се 11. октобра 1944. године у Шумадији, у рејону Раче Крагујевачке. До тога дана више пута борци су током борби узмицали пред немачким оклопним колонама, или се са њима тукли. Сада, код Раче, угледали су колону 4.моторизованог корпуса Црвене армије. И без реда и команде потрчали су да својим очима виде хероје које су предуго чекали. Пели су се на тенкове. Међу тим срећницима били су коамндант наше бригаде мајор Љубиша Веселиновић и капетан Јово Њего комесар батаљона. Руси су били одушевљени.

После сусрета код Раче, бригада пролетера је већ у Кумодражу испред Београда. Сутрадан, рано наредба Штаба 21. Српске дивизије: напад на немачку колону у рејону Вождовца. Друга пролетерска одређена у резерву. Штаб бригаде се узбунио. Борци хоће у борбу. Данима чекају ослобођење Београда, а сад – у резерви! Штаб бригаде одлучи – трк код Милоја – команданта дивизије. Командант Љубиша, заменик Трушо, комесар Срећко, сви су стали пред Милоја, хоће у борбу! Код Малог Мокрог Луга стигоше пролетери са песмом и поклицима „ураааа“… Повелика и јака група Немаца, ваљда читав батаљон, после продора кроз линије партизанских бораца, предала. Подиглa је белу заставу.

Већ сутрадан, пролетери су на тешком задатку у рејону Цветкова механе. Немачка колона од десетак хиљада људи, из правца Гроцке, покушала је да се пробије кроз Београд. Развила се драматична борба. Немци одустају, окрећу се према Авали. Све што је било моторизације, тешких возила, Швабе напуштају, беже са лаким оружјем.

Јака немачка груапција „Штетнер“ (по имену команданта), блокирала је Авалу и околна села. Створио се кружни фронт. Још тада смо сазнали да су команданти удружених снага Црвене армије и наше војске генерали Жданов и Пеко упутили Штетнеру захтев за капитулацију. Јавили су му како се проучило „да не гину Немци узалуд. Опкољени су“. Писмо је упућено по храбром сељаку из села Бели Поток, који је „развио“ неки повелики бели чаршав и доспео до Шваба.

Борба за Авалу трајала је од предвечерја до свитања дана.

Двадесетог октобра, пред мрак, засијало је небо над Београдом. Црвене светлеће ракете најавиле су да је Бeоград обасјало сунце слободе.

Славље на улицама народа и војске. А потом на Бањичком пољу (простор где је данас ВМА) строј бригада и дивизија које су ослободиле Београд. Долазе вровни командант Тито, Пеко, Арсо, Црни, генерал Жданов…Говори Тито:

„Велики дан за Београд, за Србију, за Југославију. Српске бригаде и дивизије две-три године бориле су се у Крајини, Црној Гори, Хтрватској. Сад су се за слободу Београда и Србије бориле и бригаде и дивизије из тих крајева заједно са српским јединицама. Остварено је борбено братство и јединство наших народа…“

У смирај дана са песмом ослободиоци Београда марширају испред Тита.     

Слободни Београд, најављујње коначно ослобођење Југославије.

Прва радосна вест сви борци – учесници битке за ослобођење Београда добијају признање – минијатурну књижицу, величине чланске карте, у којој су штампане заповести маршала Стаљина и маршала Тита – маршалу Толубухину и генералу Пеку Дапчевићу похвле свих јединица ослободилаца Беорада.

Београд слави слободу великим митингом на простору код Вуковог споменика. Москва поздравља слободни Београд „са 24 артиљеријска плотуна из 324 топа“.

(аутор је био борац 2.пролетерске бригаде)

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
30°
Partly Cloudy
05:1320:15 CEST
MonTueWed
min 18°C
30/19°C
29/18°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.