САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 811283Укупно посета:
  • 2540730Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

ХУМАНИЗАМ НА ДЕЛУ

Поводом обележавања стогодишњице Великог рата у Врању је одржан комеморативни скуп крај споменика „Жене Шкотске“ на платоу испред Дома здравља, на коме је о хероинама које су лечиле војнике и становништво у Великом рату, говорио градоначелник др Слободан Миленковић.

„Сећамо се неустрашивих одреда савезничких санитетских мисија, непролазне славе докторке Емсли Хатон, али и лекарки и медицинских сестара које су у племенитој мисији неретко и саме остављале своје животе – попут Врањанцима омиљене Ангел Ерл. Хероине су оставиле неизбрисив траг и показале да алтруизам не познаје баријере. Не говоримо само о историјској и традиционалној вредности Хипократове заклетве, већ о људскости која никад не сме да исчезне. Њихови подвизи вечно ће сијати кроз историју Врања“ – нагласио је градоначелник др Миленковић.

Пригодном беседом обратио се и др Вукашин Антић истичући значај волонтерског рада и самопожртвовања припадница санитетских јединица. На споменик „Жене Шкотске“ венце су положили градоначелник Врања, командант 4. бригаде Копнене војске бригадни генерал Слободан Стопа, председник општине Младеновац др Владан Глишић, директор Здравственог центра др Љиљана Антић, представници Медицинске школе и удружења бораца и потомака.

У уметничком програму наступио је хор Музичке школе „Стеван Мокрањац“. Након тога, испред Медицинске школе на спомен плочи докторке Изабел Емсли Хатон, венце и цвеће положиле су бројне делегације, обишле кабинете ове образовне установе где се школују ученици за обављање најхуманијег позива. Поводом Дана Медицинске школе одржана је и свечана академија у Дому војске.

 

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
29°
Partly Cloudy
05:1320:15 CEST
MonTueWed
min 18°C
30/19°C
29/18°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.