Седам деценија слободе

НАРОД СРБИЈЕ, ПРЕДВОЂЕН ПАРТИЗАНИМА, БИО УВЕК НА ПРАВОЈ СТРАНИ

У  завршним месецима смо још једне успешне годинеу којој је СУБНОР Србије постигао завидне резултате и са свим члановима масовне организације потврдио значајно место у нашем друштву.

Предстоји, међутим, још низ посебних активности о којима је, на питања редакције ”Борца”, говорио председник проф. др Миодраг Зечевић.

Нарочито значајно место заузимају предстојеће свечаности поводом седамдесетогодишњице победе над фашизмом у Другом светском рату, у којој су партизанске антифашистичке снаге Србије, заједно са борцима Црвене армије и другим савезничким јединицама, протерале окупаторске хитлеровске завојеваче и њихове верне слуге.

Стег слободарске Србије, која је увек била на правој страни, надвио се над Београдом и нашом земљом после беспоштедне четворогодишње борбе у којој су част и достојанство непокореног народа увек били идеја водиља.

ЈУЛСКЕ БАКЉЕ СУ И ПОСЕБАН ДУГ

Миодраг Зечевић
Миодраг Зечевић

”Борац”: Прошле су јулске свечаности које су обележиле активност СУБНОР-а  као антифашистичке организације.

Миодраг Зечевић: Обележавање јулских догађаја из 1941. године је обавеза према ратним друговима и дужност према новим генерацијама да знају истину о ономе шта се догађало те ратне године и понашању својих предака у њој. То смо достојанствено обележили и обележаваће се све док постоје слободарски дух и поштовање према славној прошлости и историји овог народа.

СУБНОР има статутарно утврђене циљеве удруживања из којих проистичу задаци организације који се континуелно остварују. Они су текући живот и рад организације. Поред њих постоје активности које имају манифестациони карактер, као што је 70.година ослобођења Србије од фашистичке окупације.

Б: До краја 2014. године остало је неколико месеца у којима је СУБНОР по традицији веома активан не само због тога што се оцењује активност у текућој и припрема програм деловања за следећу годину, већ као организација која има  место у друштвеном животу Србије.

М.З: Период пред нама је изузетно значајан за СУБНОР. Од почетка септембра све до краја децембра пред организацијама СУБНОР-а  налазе се неколико озбиљних задатка. Основни је да достојанствено обележимо 70. годишњицу ослобођења Србије од окупатора и фашистичке колаборације. То почиње почетком септембра и траје до конца децембра кад је, 1944. године, ослобођена скоро цела Србија.

Ту годину узимамо за ослобођење територије Србије, без обзира на то што су се још у неким енклавним деловима водиле борбе. Идуће године обележавамо 70.година победе над фашизмом у Југославији, наше бивше заједничке државе. То је највећи савремени датум у историји света и Србије.

ШТА  СВЕ  ТРЕБА  ДА  УРАДИМО

Обележавање не сме да буде стереотипно. Треба да има наглашену ослободилачку димензију у којој је учествовао цео народ, посебно омладина и деца (пинири) који су били са борцима и уз борце у тој борби.

  • Млади треба да буду носиоци културно-уметничког и политичког обележавања а органи и чланови СУБНОР-а да организују и усмеравају и да буде опште прихваћено у свакој средини.
  • У припреми годишњице обележавања СУБНОР треба да поднесе званични предлог скупштини општине да се врате називи улица и друга обележја која је заменила бивша власт у обрачуну са народнослободилачком борбом српског народа  против фашистичког окупатора и колаборације. Нека поједине скупштине то и не учине, али ће бар јавност знати за оне које жале за фашистичком прошлошћу Србије и колаборацијом са фашистичким окупатором. Јавност треба да буде обавештена о односу органа власти и политичкх партија према датуму ослобођења места од фашистичког окупатора и колаборације и односом према том обележавању.
  • Настојати да се у свим школама одржи час на коме ће професори и борци говорити о томе како се борио народ тог краја за све време рата, које је жртве поднео и како је од партизана и уз које жртве ослобођено то место. Ко су били борци против фашистичког окупатора а ко су били они који су са њима сарађивали.
  • На пригодном скупу приликом обележавања, ако не главни, обавезно да говори омладинац.
  • Настојати да обележавање буде опште, заједно са органима власти, невладиним организацијама и политичким партијама које вреднују антифашизам и поштују НОБ и наш допринос победи над фашизмом. Месне организације СУБНОР-а треба да буду главни носиоци активности кад је у питању анимација грађана у обележавању.
  • Обновити захтев скупштини општине да дан ослобођења од фашистичких окупатора и домаћих сарадника буде дан који званично обележава општина, или буде дан општине.
  • Спомен обележја очистити и култивисати, извршити притисак на власт да се обнове оштећена или уништена спомен-обележја и више водити рачуна о свим обележјима из историје Србије.
  • Промовисати публикације које говоре о НОБ у том крају, без обзира на што су раније објављене. Треба да буду повод за разговор о борби народа тог краја за време окупације.

  У овој активности окружни и градски одбори треба да координирају целокупан посао и пруже конкретну помоћ општинским организацијама у односу са органима локалне самоуправе и политичким партијама.

Покрајински одбор АП Војводине и Косова и Метохије треба да раде  све оно што раде окружни и градски органи СУБНОР-а кад је у питању и конкретна помоћ у решавању обележавања 70.годишњице на свом подручју.

Ово није рутинско обележавање неког догађаја. Ово је 70. годишњица у којој је свет у тешкој кризи и која се обележава са све мањим бројем учесника тих догађаја.

У обележавању борцима НОР-а треба дати посебно поштовање и пажњу, протоколарно истаћи њихово место у организацији обележавања, нека уз њих стоје и иду омладинци и деца, јер су они били млади у том рату.

ОСЛОБОЂЕЊЕ  ЈЕ  ДЕО  ЧЕТВОРОГОДИШЊЕ  БОРБЕ

Б: Организује се спектакуларно 70година ослобођења Београда, али и других места.

М.З: Ослобођење Београда било је пресудно за ослобођење Србије и Југославије. Међународна и унутрашња јавност ослобођење главног града једне државе прихвата као чин ослобођења целе земље. Чишћење непријатеља са осталих делова  земље сматра се техничким питањем.

Ослобођење Београда (20.октобар 1944.) и других места у Србији  које се обележава треба пажљиво припремити како би се изразила четворогодишња борба за ослобођење од окупатора и све оно што се догодило у тој борби. Ниједно место у Србији није ослобођео наиласком неке војске која у походу заузима оно што јој је на путу. Једно је оперативна акција војних јединица за освајање једног места, а друго четворогодишња борба народа против окупатора и његових националних сарадника за ослобођење окупираног града или места. Освајање једног места од јединица партизанске народноослободилачке војске и Београда са Црвеном армијом је завршни чин једне четворогодишње борбе која се водила са окупатором и домаћим квислинзима и колаборацијом.

Борба са окупатором и квислинзима и колаорацијом почела је 1941. године и водила се до ослобођења Београда или неког другог места.

Били бисмо неправедни кад би ослобођење Београда везали за период од 10-20.октобра 1944. године. То је период борбе у којој је непријатељ истеран из Београда и коначно ослобођен. Борбе за Београд почеле су 1941. и вођене све до ослобођења града.

На улицама Београда у току 1941-1944. године погинуло је у борби са окупатором и специјалном полицијом 7-8 секретара Градског комитета КПЈ која је организовала и водила ту борбу, на десетине чланова Градског комитета КПЈ, на стотине секретара и чланова реонских комитета и чланова КПЈ, на хиљаде скојеваца, сарадника НОП-а, небројено је завршило по домаћим и окупаторским логорима и оставило своје животе борећи се по целој Србији за њено ослобођење.

Ослобођење је завршни чин наше четворогодишње борбе против фашистичког окупатора и домаћих сарадника, а борба је трајала од 1941. године.

Организоване припреме за ослобођење Београда интензивно су почеле у јулу 1944. године када су у Београд послате бројне обавештајно-диверзантске групе, обновљена и ојачана партијска и скојевска организација, обновљени илегални органи власти, покривени значајни објекти и припреман народ за коначно ослобођење.  

Без тих припрема ослобођење Београда и других места не би ни приближно тако успешно текло. Нема општине у Србији (за време рата то су били срезови) у којима није погинуло на десетине партијских радника, на стотине партизана и сарадника НОП-а, на хиљаде прошло кроз логоре, многи стрељани, поклани, куће паљене сарадницима НОП-а и уништене целе породице, али борба је трајала до ослобођења одређеног места. У томе је карактеристика и специфичност наше народноослободилачке партизанске борбе. 

Ако то не би било присутно у обележавању 70.годишњице победе, онда није испричана права прича коју треба да кажемо данашњој генерацији.

 ЗНА  СЕ  ШТА  СУ  СИМБОЛИ  ПОБЕДЕ

 Б: Настављено је са обележавањем дана ослобођења у већини места и после увођења политичког плурализма деведесетих, али некако немушто, осим од стране СУБНОР-а.

М.З: У праву сте. Један бивши председник Републике Србије у обележавању годишњице ослобођења Београда није никако могао да се сети или превали преко језика ко је ослободио Београд. Пречуо је и обавештење шефа  стране државе који је присуствовао догађају.

У овом обележавању годишњице признања се морају дати онима који су водили устанак и борбу до ослобођења земље, а то су КПЈ а вођа устанка био је Јосип Броз Тито. То су народни симболи те борбе. Без јавног признања  оним снагама које су дигле устанак, организовале и водиле народну борбу и довеле до победе, била би фарса. Без таквог прилаза нема стварног поштовања тог завршног чина борбе за ослобођење ни места, нити целе земље. Морамо имати снаге да признамо истину.

Б: Очито обележавање 70.годишњице ослобођења Србије је најважније питање за СУБНОР,  који су до краја 2014. године други задаци и послови?

М.З: Организације СУБНОР-а у складу са Статутом и Програмом рада за 2014. годину имају предвиђене задатке и они се редовно остварују.

Посебну пажњу заслужују још два питања. Посао усклађивања општинских, градских, окружних и покрајинских статута са новодонесеним Статутом СУБНОР-а Србије је ургентан. Организација се мора системски ускладити и повезати, а посебно у општини, граду и округу ово решавати на статутаран начин, имајући у виду вертикалну организованост појединих невладиних организација на нивоу Србије.

Евиденција и проналажење имовине о којој не постоји евиденција и решавање тог питања сходно Правилнику о имовини и Упутству од изузетног је значаја за даљи развој СУБНОР-а као организације – рекао је, у разговору за „Борац”, професор др Миодраг Зечевић, председник СУБНОР-а Србије.

Gvtbr36_beograd gradjani-docekuju-oslobodioce OSLOBODIOCI BEOGRADA