САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 819335Укупно посета:
  • 2564448Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ПАРТИЗАНСКИ ПОКРЕТ БИО НАЈЕФИКАСНИЈИ У ПОРОБЉЕНОЈ ЕВРОПИ

На државној свечаности, поводом обележавања Дана устанка народа Србије у Другом светском рату, говорио је министар у Влади Републике Србије Зоран Ђорђевић.

„Пре 77 година нацистички непријатељ победио је нашу земљу у изненадном, неравноправном рату. Вандалским бомбардовањем српских градова, стрељањем 100 српских цивила за једног убијеног немачког војника и стварањем монструозних вештачких творевина као што је НДХ, чије је постојање темељено на геноциду над српским народом, нацистички завојевач покушао је да сломи слободарски дух српског народа  и одврати га од саме помисли да фашизму пружи отпор.

Југословенска краљевска војска била је разбијена у краткотрајном Априлском рату. Српски војник, који је навикао да из витешке борбе „прса у прса“ готово увек излази као победник, новој, лукавој немачкој војној доктрини Блицкригу није могао да се одупре. По бројности војске и супериорности војне технике, далеко надмоћнији непријатељ је прегазио границе Краљевине Југославије са свих страна и приморао њен главни штаб на брзу и безусловну капитулацију. Није било изгледа да се понови јуначка епопеја преласка преко Албаније налик оној из Првог светског рата. Непријатељ је, поучен претходним искуством, пажљиво испланирао напад и краљевској војсци пресекао сваку одступницу. Нашавши се сасвим окружена непријатељским снагама, краљевска војска се распала и највећи део војника Немци су одвели у заробљеништво. Њени непокорени делови налазили су се раштркани широм земље и комуникација међу њима није се могла лако успоставити. Формирање Југословенске војске у отаџбини из тог разлога се одвијало отежано и споро, а командном кадру будућег Равногорског покрета било је потребно додатно време да се психолошки опорави од шока априлске катастрофе.

За разлику од државног апарата и војних структура монархије, организација Комунистичка партија Југославије, у том историјском тренутку великог националног пораза,  имала је капацитет да се одмах супротстави окупатору. Југословенска комунистичка партија је дуги низ година опстајала упркос томе што је била стављена ван закона, а њени прваци, попут Жикице Јовановића Шпанца, учешћем у Шпанском грађанском рату стекли су драгоцено искуство у борби са бруталним и непредвидљивим фашистичким непријатељем и његовом „петом колоном“.

Функционисање „у илегали“, конспиративна комуникацијска структура и герилска тактика, били су, показало се, кључни елементи који су партизанском покрету омогућили да пружи успешан отпор окупатору, а затим и да целу отаџбину поведе путем слободе.

Југословенски партизански покрет био је најефикаснији покрет отпора у читавој покореној Европи, стварао је највећи проблеме немачком Вермахту и непрестаном борбом везивао не мали број фашистичких армијских корпуса током рата.

Народноослободилачку борбу у Југославији, као и спречавање да се на Источни фронт упути још већи број фашистичких јединица, највећим делом на својим плећима изнео је српски народ, и тако у не малој мери допринео осујећењу Хитлеровог плана да у првом силовитом налету заузме Москву и уништи Црвену армију, армију сачињену у највећој мери од руског народа, који се, када је одолео првом нацистичком удару, консолидовао и почео да надире попут лавине која се није зауставила све док није сравнила са земљом сам центар из кога је нацистичко зло почело да се шири Европом.

На тај начин су два братска слободарска народа, српски и руски, сваки на свој начин и сходно својој бројности, стратешком положају и расположивим ресурсима, више од других била заслужна за пораз фашизма на тлу Европе. Уједињени у тој заједничкој борби, српски и руски народ, у крајњем исходу, донели су слободу свим другим народима Европе.

А ми са поносом можемо закључити да је пропаст Хитлерове нацистичке машинерије започео на територији непокорне Србије, и то управо овде, у јуначкој Рађевини, устанком који је 7. јула 1941. године избио оружаном акцијом Рађевачке партизанске чете Ваљевског партизанског одреда у Белој Цркви код Крупња

Смрт фашизму! Живела Србија!”– закључио је говор у Белој Цркви, поводом државног празника Дана устанка народа Србије у Другом светском рату, министар у Влади Републике Србије Зоран Ђорђевић.

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
12°
Ведро
07:0017:45 CEST
СубНедПон
min 11°C
26/11°C
27/10°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.