САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 863913Укупно посета:
  • 2655525Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ИДУ ЧЕТЕ ПАРТИЗАНА, ОВО ЈЕ  СРБИЈА…

Поносна и слободарска Рађевина и овог Седмог јула одјекивала је корачницом из Народноослободилачког рата, прерасла по ослобођењу у свечану песму СУБНОР-а Србије, По шумама и горама наше земље поносне иду чете партизана, славу борбе проносе… А и нова, симболична и срцу прирасла сваком родољубу, Ово је Србија!

Народ се, из свих делова наше отаџбине, окупио у Белој Цркви крај Крупња на државној церемонији обележавања Дана устанка 1941. Пре 77 година, на позив Комунистичке партије, био је то у Другом светском рату, први у тадашњој окупираној Краљевини Југославији и раздробљеној Европи пред најездом фашистичке хитлеровске армаде, договорени оружани отпор освајачима и њиховим инсталираним помагачима из домаћих редова.

Свечаност у меморијалном устаничком комплексу су и овог пута у Белој Цркви организовали Влада Републике Србије, СУБНОР Србије и локална самоуправа у Крупњу.

На споменик Народном хероју Жикици Јовановићу Шпанцу и његовим сарадницима венац је положио министар Зоран Ђорђевић. Пошту су одали и Војска Србије, у делегацији СУБНОР-а Србије су били заменик председника Видосав Ковачевић, потпредседник Жељко Зиројевић и члан Председништва Томислав Миленковић, затим друга удружења и многобројни појединци.

По интонирању државне химне, скуп је поздравио, у име Скупштине Крупањ, председник Драгослав Штефик, а потом је говорио потпредседник СУБНОР-а Србије Жељко Зиројевић наглашавајући значај слободарске борбе у Другом светском рату у оквиру савезничке антифашистичке коалиције и као део традиције Србије која је, са својим народом у већини, увек био на правој страни и у борби за самосталност и очување интегритета кад се није унапред знао исход.

ГОВОР ЖЕЉКА ЗИРОЈЕВИЋА, ПОТПРЕДСЕДНИКА СУБНОР-А СРБИЈЕ, МОЖЕТЕ ПРОЧИТАТИ НА ОВОМ ПОРТАЛУ ПОД НАСЛОВОМ ”НИ ПРЕД ЈЕДНИМ ОСВАЈАЧЕМ НИСМО ПОКЛЕКНУЛИ”.

Импозантном скупу обратио се министар у Влади Републике Србије Зоран Ђорђевић, истичући како су Југославију распарчале у априлској најезди 1941.године фашистичке хитлеровске трупе, створиле марионетске државе на негдашњој заједничкој територији, а једина организована организација, Комунистичка патрија, спремна да пружи озбиљан отпор и поведе народ у борбу као што је то учинила група коју је у Белој Цркви предводио Жикица Јовановић Шпанац.

РЕЧ МИНИСТРА ЗОРАНА ЂОРЂЕВИЋА ЈЕ НА ОВОМ ПОРТАЛУ ПОД НАСЛОВОМ ”ПАРТИЗАНСКИ ПОКРЕТ БИО НАЈЕФИКАСНИЈИ У ПОРОБЉЕНОЈ ЕВРОПИ”.

У делу пригодног уметничког програма, бурно поздрављени, учествовали су оперски првак Оливер Њего са сплетом родољубивих револуционарних песама, драмски уметник Лепомир Ивковић са реситалом поезије, као и фолклорни ансамбл Библиотеке ”Политика” из Крупња. Укупан програм је успешно водила тв новинарка Ирена Јовановић.

Великом народном окупљању присуствовале су многе угледне личности из политичког, јавног, културног живота. Међу њима и Негован Станковић, државни секретар уа борачка питања у ресорном Министарству Владе Републике Србије, као и делегације СУБНОР-а из Београда, Шумадије, Врања, Шабачког округа, Војводине…

 

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.