СЕДНИЦА ИЗВРШНОГ ОДБОРА СВЕТСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ ВЕТЕРАНА

Јуче је путем видео везе одржана 180. седница Извршног одбора Светске федерације ветерана.

На седници су учествовали председник Федерације др Мустафа Ел Ктири из Марока, заменик председника генерал-мајор Видосав Ковачевић, генерални секретар Фејсел Ал Џазаф из Кувајта, главни благајник Дерек Одуро из Гане, потпредседник Андреј Коцбек из Словеније, председник Сталног комитета за Азију Ханс Сонг са Тајвана, председник Сталног комитета за Африку Тут Гатвич из Јужног Судана и Луј Аси из Либанона.

Поздравивши присутне и пожелевши плодан састанак председник Ел Ктири информисао је Одбор о својим активностима између две седнице. Најзначајнија активност била је посета Мађарској на којој је остварио блиске контакте са председником ФИР-а Вилмошем Хантијем, тако да је њихово познанство започето на Конгресу светске федерације ветерана у Београду прошле године, почело да даје резултате у виду конкретних заједничких акција на промовисању антифашизма као највеће цивилизацијске вредности.

Добар део састанка разговарало се о преносу дужности и овлашћења са досадашњег генералног секретара Дан Вига Бергтуна на новог, Фејсела Ал Џазафа.

Закључено је да треба ажурирати листу организација чланица Федерације и отворити нови банковни рачун за уплату чланарина. Било је више предлога у којој земљи да се то учини, а једногласно је, на предлог генерала Ковачевића, одлучено да ту буде у Мароку где је пребивалиште председника.

На састанку је говорено и о детаљима састанка Извршног одбора у Словенији о чему је известио Андреј Коцбек нагласивши да имају подршку Владе Словеније и Министарства одбране у реализацији овог значајног скупа.

Одлучено је и да сви чланови Извршног одбора који долазе из разних земаља света треба да буду активнији и да анимирају организације са свог подручја на ближој међусобној сарадњи.

Између две седнице стигла су 4 молбе за чланство у организацији; ветерани Турске, Малава, Анголе и Португала.

Овај важан састанак трајао је три сата, а дискусија о многим темама само је начета, тако да је следећи заказан већ за 4. јун ове године.