САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 819791Укупно посета:
  • 2568189Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ДАН КАД СУ ДИВЉАЛИ ФАШИСТИ

Током Априлског рата, започетог 6. априла 1941. године хитлеровским изненадним бомбардовањем наших градова, а окончао се капитулацијом Краљевине Југославије 17. априла, страдало је много цивила.

У масовним и вишедневним бомбардовањима уништено је више хиљада стамбених и других објеката. Бомбардовање Београда, који је неколико дана раније проглашен небрањеним градом, обухватило је и сравњивање болница, густо насељених градских четврти, али и потпуно разарање здања Народне библиотеке Србије на Косанчићевом венцу. Радило се о јединој националној библиотеци која је свесно нападнута и уништена у фашистичком дивљању из ваздуха током Другог светског рата.

Државну церемонију одавања поште страдалима предводио је на Новом београдском гробљу министар у Влади Републике Србије Зоран Ђорђевић.

Венац СУБНОР-а Србије положили су заменик председника Видосав Ковачевић и члан Председништва Томислав Миленковић.

Градоначелник проф. др Зоран Радојичић положио је венац у име Градске скупштине Београда. И истакао да је током бурне историје Београд много пута био бомбардован и подсетио да је пре тачно 78 година почело једно од највећих разарања престонице. ”У нападима 6. априла 1941, као и онима који су уследили, животе је изгубило хиљаде људи, због чега се овог датума сећамо као једног од најтужнијих у нашој историји. На Новом гробљу је сахрањено 1.992 наших суграђана”.

Проф. Радојичић је нагласио да Београд, као и Србија на челу са председником Александром Вучићем, воде политику мира и стабилности у региону као једину која доприноси квалитету живота свих грађана.

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
22°
Сунчано
07:0217:42 CEST
УтоСреЧет
28/12°C
28/11°C
27/10°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.