САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 819335Укупно посета:
  • 2564448Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ЈУНАЧКО СРЦЕ РОДОЉУБА

Историја, вечна учитељица живота као и учесници догађаја априла 1941. године забележили су да су немачки фашисти потпомогнути петом колоном 6. априла 1941. године напали без објаве рата Југославију, отпочели са бомбардовањем Београда, сматрајући да ће одмах покорити нашу земљу. Нису се надали да ће припадници Војске Југославије, стари ратници из балканских и Првог светског рата, осведочени патриоти стати на браник Отаџбине.

Тих дана град Крагујевац и околина били су поприште неравноправних борби када су заустављене пешадијске колоне и немачки тенкови. Хероизам Веселина Дивца, солунца и носиоца Карађорђеве звезде, мајора Драгољуба Кргушића, мајора Ото Сепа пилота, мајора Радовића, капетана Ђурића и Милошевића и још 137 јунака који су се као један супроставили немачкој машинерији задивили су читав народ.

Поводом годишњице напада Немачке на Југославију на гроб старог ратника Веселина Дивца и мајора Драгољуба Кргушића у Баљковцу, венце су положиле делегације Скупштине града Крагујевца на челу са др Горданом Дамњановић, СУБНОР-а Шумадије, Крагујевца и Кнића као и потомци погинулих бранилаца. Обратио се председник Градског одбора СУБНОР-а Жељко В. Зиројевић, који је, између осталог, истакао: ”Покушаји неких „нових фашистичких снага“ да дестабилизују Србију водећи се страним менторима неће успети и проћи ће као што су и тих априлских дана прошли фашисти. У грудима свих родољуба куца јуначко срце поручника Жугића, Радомира Ивановића, Војислава Марушића, Милана Спирића, Ивка Дудића и многих знаних и незнаних јунака Априлског рата”.

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
12°
Ведро
07:0017:45 CEST
СубНедПон
min 11°C
26/11°C
27/10°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.