Шид

БОРЦИ НЕЋЕ ДА ЋУТЕ

Свечаном седницом Општинског одбора СУБНОР-а Шид, прослављена је 68. годишњица ослобођења општине Шид од фашистичког окупатора и његових помагача квислинга и колаборације у Другом светском рату.

Интонирањем химне „Боже правде“ и свечане песме СУБНОР-а „Партизан сам, тим се дичим“, Председник Општинског одбора СУБНОР-а Шид, Сава Рошић, отварајући свечану седницу, поздравио је борце учеснике НОР-а, председника ПО СУБНОР-а АП Војводине и потпредседника РО СУБНОР-а Србије Светомира Атанацковића, председника скупштине општине Шид, Бранислава Мауковића, одборнике и Извиђаче, који су уједно и колективни чланови СУБНОР-а.

Председник Сава Рошић, одајући пошту погинулим борцима и жртвама фашистичког терора, посебно је истакао: „Грађани Срема, посебно овог дела, тешко су поднели страхоте и страдања током читавог периода Другог светског рата, у коме су усташки кољачи свакодневно терорисали недужне грађане, од убијања, до слања у концентрационе логоре читавих породица. Овде. у западном Срему, почео је и почетак краја фашистичком злу. Ту је почела припрема за највећу битку за ослобођење читаве земље „Сремски фронт“, у коме су учествовале јединице из целе Југославије и здружене јединице 3. Украјинског фронта Црвене армије СССР“.

Посебно је било запажено обраћање председника ПО СУБНОР-а АП Војводине Светомира Атанацковића, који је, поред осталог, истакао: „На разне начине и разни неки нови „историчари“ дају свој суд о потреби такве борбе и жртава које су пале. Снимају се филмови – серије, где се партизански борци квалификују као хорде неуких и пијаних људи, а успут се величају и слави квислинштво и колаборација. Траже се рехабилитације за злочинце и крвнике сопственог народа. Непостојање државне заштите хероја и бораца за слободу, дижу се споменици Дражи Михаиловићу, плоче Аћиф ефендији за чије име је везано 70.000 живота. Борци, па и цела борачка организација, немају право да ћуте. Мора се подићи глас бораца и њихових потомака ради заштите својих другова и другаарица и предака који су зарад данашње слободе дали своје животе. Тешко је говорити о времену садашњем без подршке власти, коју смо и ми бирали, јер данас може неки „новинарчић“ са ранцем на леђима да обилази села и пропагира све оно што је лоше за Народнослободилачку борбу, па чак у једном сремском селу, где је поникао највећи син ових простора народни херој Марко Перичин-Камењар, да је за 300 стрељаних мештана у једном дану крив, како он каже један пијани „комуњара“. Ту емисију је пренела Прва српска телевизија.

Након свечане седнице, положени су венци на гробљу код споменика „Звезда петокрака“, а након тога положен је и заједнички венац Општине Шид и ОО СУБНОР-а на Спомен плочу погинулих бораца у центру Шида. Ученици гимназије рецитовали су песме посвећене сремачким борцима.